Dessa sju artister gör upp i Luleå

Sju nya artister ska göra upp på lördag, men vilka är de? Tja, vissa är inte alls nya, medan vissa absolut är det. Här har ni dem.

 

  1. Mariette – ”Shout It Out”

Veckans veteran, som nu ska vara med för fjärde gången i Melodifestivalen. Sångerskan från Harplinge gick (liksom mig) både på Getingeskolan och Sturegymnasiet, och slog igenom i Idol 2009. Hennes första Mellomedverkan var 2015 med den maffiga Don’t Stop Beliveing, som bland andra Miss Li var med och skrev. Den gav henne en bronsmedalj.

Sedan har resultaten dalat; hon blev fyra 2017 och femma 2018. Sexa i år?

Frågan är om folket fortfarande har henne som favorit. Hon har gått direkt till final alla gånger hon har varit med, och i Stjärnornas Stjärna förra året rösta folket fram henne till en andraplats. Så än har hon folkets stöd, men det kommer nog sättas på prov på lördag.

 

  1. Albin Johnsén – ”Livet börjar nu”

Han fick en stor hit med ”Din Soldat”, ihop med Kristin Amparo. Sedan dess har han varit med i Melodifestivalen både som låtskrivare och som artist. Det senare var han 2016, då han ihop med Mattias Andreasson tog sig till Andra chansen i Halmstad arena.

Han har tidigare rappat, men nu verkar det som att han ska sjunga. Det kommer nog vara smartare för att locka till sig röster i de äldre ålderskategorierna (vilket är viktigt med det nuvarande poängsystemet).

 

  1. Drängarna – ”Piga och dräng”

Årets stora humorbidrag, som också ska kryssa i den folkliga kvoten. Drängarna hade stora hits på 90-talet, framförallt med låten ”Om du blir min fru”, men även ”Kung över ängarna”. Många kanske tror att de har legat i dvala sedan dess, men icke. De har turnerat land och rike runt och även deras nya låtar på Spotify får miljontals lyssningar.

Så ni ska inte räkna bort dessa som bara ploj som slutar sist. Tvärtom, jag tror absolut att de tar sig till final.

 

  1. Amanda Aasa – ”Late”

Ursprungligen från Örnsköldsvik, men har i flera år bort i Halmstad, och även hon gått på Sturegymnasiet. Hon försökte komma med i Idol 2014, men det gick inte till veckofinalerna.

Hon har släppt lite låtar sedan dess, och ett par gånger tävlat i P4 Nästa. Senast i höstas. Hon vann inte där, men hon vann ändå en plats i Melodifestivalen.

(P4 Nästa är en konstig tävling. Vinnaren får inte en automatisk plats i Melodifestivalen, utan det finns en jury där som väljer ut någon som de vill ha med där. Varför inte bara ta vinnaren, eller låta den som får Melloplatsen vinna? Ett sidospår.)

Det har inte gått bra för deltagarna från P4 Nästa, verkligen inte. Aldrig har någon tagit sig vidare, ens till Andra chansen.

Amanda ska köra en låt på svenska, med engelska inslag. Det ska bli väldigt spännande att se vad hon har att komma med, och om hon kan bryta förbannelsen som vilar över P4 Nästa.

 

  1. Anis Don Demina – ”Vem är som oss”

Vet ni inte vem det är? Tro’t eller ej, han är faktiskt med för tredje året i rad. Men första gången som soloartist. 2018 agerade han saxofonspelare i Samir & Viktors låt Shuffla. Ifjol hade han en låt ihop med Zeana, ”Mina bränder”. Den förtjänade ett bättre öde än att åka ur i sin deltävling, men det var också den första, som var full med bra låtar.

Nu ska han göra ett nytt framträdande. Om det blir rap här kan även han få problem med de äldre rösterna, så det ska bli intressant att se om detta kan gå hem.

 

  1. Faith Kakembo – ”Crying Rivers”

Här kan vara årets skräll. Hon är helt okänd, men kan ändå gå direkt till final. Även Faith var med i höstens omgång av P4 Nästa, men inte heller hon vann. Hon kom trea, bakom Amanda Aasa. Hon fick ingen gratisbiljett, utan har kommit med på annat håll (fatta surt för vinnaren av P4 Nästa. Varför är det ens värt att vinna där?).

Hon har fått en låt skriven av Jörgen Elofsson, vilket kan båda gott då han har skrivit många världshits år flera stora artister och grupper. Dock har han också skrivit en hel del som är sådär från de senaste åren.

Faith jobbar som sjuksköterska, och är alltså en ”vanlig” person. Minns Marie Lindberg, läraren från 2007. Det kan bli en liknande historia här, så bli inte förvånade om hon skulle ta sig direkt till final.

 

  1. Mohombi – ”Winners”

Kaxig titel, det får jag ge honom. Jag gillar’t. Frågan är om jag gillar mer än titeln. Ifjol gillade jag nämligen inte hans bidrag, men det gick direkt till final. En rätt sölig låt som upprepar sig för mycket.

Då gillar jag mycket bättre hans tidiga, mer fartfyllda hits, som Bumpy Ride och Coconut Tree.

Får se om det blir något sådant på lördag. Det blir i alla fall hård plats om de fyra toppositionerna, och Prins Mohombi (ja, han är faktiskt prins på riktigt i sin familjs hemland) tänker absolut vara med och slåss om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *