Veckans artister i Malmö

Dags för fjärde och sista deltävlingen för i år, och sedan har vi hört alla låtar som ska göra upp det. Får vi månne se årets vinnare i Malmö?

Vem vet. Men först måste vi ta en titt på vilka som är med där.

 

1 Frida Öhrn – ”We Are One”

Foto: Jessica Gow / TT

Här har vi en rejäl Mello-veteran, utan att många kanske vet om det. Som dessutom hade en av 00-talets största hits utanför tävlingen, och utan att man vet om det. Hon har nämligen varit med i grupper tidigare.

LaRoxx var med 2004, men det är inte precis nån minnesvärd medverkan. Mer kommer man kanske ihåg när hon var med i gruppen Cookies’n’beas, som 2009 sjöng ”What if” och 2013 ”Burning flags”.

Men hennes allra största framgång kom med gruppen Oh Laura, som gjorde monsterhiten ”Release me”.

Den var med i en Saab-reklam, men blev väldigt stor på egen hand.

För fjärde gången står hon alltså på Mello-scenen, men nu som soloartist. Det ska bli väldigt intressant. Vad vi kan förstå av låtskrivarna så lutar det lite mer åt countrypop, alltså lite mer åt Cookies’n’beans, med lite Oh Laura, men inte så mycket LaRoxx.

 

2 William Strid – ”Molnljus”

Foto: Jessica Gow / TT

Här har vi ”fel” Idol-William.

När det snackades om att Idol-William skulle vara med i Melodifestivalen trodde de flesta att det var vinnaren Segerdahl som skulle göra debut. Men det blev i stället den andra William från samma år.

Han har inte gjort mycket sedan han var med i programmet hösten 2018. Han var aldrig nån favorit för mig, men lyckades hålla sig kvar vecka efter vecka. Så nånting har han väl, men inget som jag direkt har fastnat för.

3 Nanne Grönvall – ”Carpool Karaoke”


Foto: Jessica Gow / TT

Det var ju för fan hon som skrev ”Det Vackraste”!

Så sjöng hon i en låt som släpptes förra året, en parodi på henne själv. Hon är verkligen jättejättejättejättekänd, som hon sjunger. Hon har varit med i Melodifestivalen åtta gånger, och vunnit 1996 med gruppen One More Time.

Hon har även kommit tvåa 2005 med Håll om mig, och tvåa som låtskrivare till Cecilia Vennerstens ”Det Vackraste”, som var den första Melodifestival som vann en grammis.

När hon nu ska vara med igen så blir det nog varken pampigt som Håll om mig, eller finstämt som ”Den Vilda”. I stället ska man nog ställa in sig på något som liknar ”Jättekänd”, i stil och humor. Det kommer nog vara roligt och härligt, men nånting som ska ha med segern att göra? Nej. Detta kommer bli kul, men inte så kul, om man säger så.

 

4 Victor Crone – ”Troubled Waters”

Foto: Jessica Gow / TT

Ifjol fick han sitt stora genombrott, då han tävlade för Estland i Eurovision Song Contest med Storm.

 

Den blev en stor radiohit i Sverige.

I Melodifestivalen var han dock med redan 2015 då han ihop med Behrang Miri sjöng ”Det rår vi inte för” (medan Behrang rappade). Det blev andra chansen för dem då.

Efter de stora framgångarna i fjol är nu förväntningarna stora på Crone (som utallas Kråne, inte Krone). Jag såg inget särskilt i låten då, men det ska bli intressant att se vad han har att komma med. Räkna med ett storslaget nummer och en radiovänlig låt.

 

5 Ellen Benediktson & Simon Peyron – ”Surface”

Foto: Jessica Gow / TT

Årets enda duett, och det är verkligen en spännande sådan. Det är nämligen två väldigt olika artister som möts här.

Jämför bara de här två låtarna:

Metal och finstämd ballad. Nu kör vi!

Dock ska Simon  har börjat med lite annan typ av musik. Lite tråkigt. Dels för att Outtrigger var jättebra när de var med i Mellon, och förtjänade att ta sig till final. Men också för att det hade varit roligt med denna duett.

Nu kan vi dock vänta oss en lite mer klassisk ballad. Och visst, det behövs också. Känns inte som några vinnarvibbar här, men de kan överraska och ta sig vidare.

 

6 Jakob Karlberg – ”Om du tror att jag saknar dig”

Foto: Jessica Gow / TT

Har likt Nanne en hit med en svordom i. Men den här blev lite mer känd:

Har gjort en del efter denna låt, men inget som har slagit direkt. En typisk ”kille-med-hatt-låt”. Singer-songwriter. Jag har ingen förhoppningar alls på det här.
Men en rolig detalj är han och Nanne har mer gemensamt än en hit med ordet ”fan” i. Nanne har nämligen varit med och skrivit den här låten, så hon får alltså tävla mot sig själv. Återstår att se om artist-Nanne eller låtskrivar-Nanne slutar på bäst placering. Det blir ett tajt race.

 

7 Hanna Ferm – ”Brave”

Foto: Jessica Gow / TT

Här har vi årets stora favorit inför att allt drog igång. Redan i våras tänkte jag att Hanna skulle komma tillbaka 2020 som soloartist och sen ta hem hela skiten. Detta eget att ha slutat trea ihop med Liamoo ifjol.

När hon väl presenterades i höstas satte alla spelbolag henne överst som mest trolig att vinna. Hon eller Felix Sandman skulle ta hem det.

Sedan misslyckades Felix med att ta sig till final, och Vanna blev ännu större favorit (fortfarande utan att man hade hört nånting av hennes låt).

Men sen kom Anna Bergendahl och Dotter in i matchen, och petade ner Hanna från toppen. men nu ska vi alltså äntligen få höra vad Hanna har att komma med, ifall hon har en riktigt vinstchans.

Jag är tveksam. Även om hon har sen superlåt så har Anna storyn, som jag tror blir svår att motstå.

Men Hanna kommer förhoppningsvis vara med och slåss i toppen , och det är jättekul att det verkar som att tjejerna slåss om det i år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *