Rankning av alla Eurovision-låtar 2020

Eurovision- och Melodifestivalåret är slut sedan länge. Det slutade faktiskt redan innan det började. Så kan man faktiskt säga i år, i alla fall om Eurovision Song Contest. Min blogg tar väl också sommarlov snart, men först kommer här den traditionsenliga rakningen av samtliga låtar. dock bara på svenska i år.

Under de år som jag har gjort listor här på bloggen så har mina favoritländer varit följande:

Tidigare års listor:

 

Och ett av dessa toppar min lista även i år!

 

Topp 10

 

  1. Estland
    Återigen är Estland min favorit. Ingen toppenlåt egentligen, men varje gång jag hör den så gör den något med mig. Jag gillar den, men kan egentligen inte motivera det närmare.

2. Tyskland

Tyskland hade valt ut en riktig klubbhit. En låt man vill dansa till, som verkligen känns modernt. Snygg video som förhoppningsvis hade kunnat leda till en snygg scenshow. Kul att Tyskland har skärpt sig. Tyvärr var det i ett år som inte räknas. Får hoppas att de håller i sig med bra musik till nästa år.

3. Ryssland
Ryssland vill verkligen vinna varje år, och satsar stora pengar på den här tävlingen. Därför var det väldigt överraskande att de valde ett skämtbidrag. Men det var ett bra skämtbidrag, som nog hade kunnat få en bra placering. Det hade varit kul att se nåt liknade från Ryssland nästa år.

 

4. Grekland
Det kan vara videon som har gjort det mycket för mig, men jag älskar verkligen detta. Skön och modern låt, med känsla från både Medelhavet och amerikanska ungdomsserier.

 

5. Irland
Gammal hederlig schlager á la Kelly Clarkson, om man kan säga så. Och jag gillar Kelly, så då gillar jag detta. En simpel låt som kanske inte ens hade kunnat ta sig till final, men detta är så bra och dansant att jag blir väldigt glad.

6. Bulgarien
En snygg låt, och den i min topp 10 som hade haft bäst chans att faktiskt vinna. En vacker ballad som verkligen låter som Billie Eilish.

 

7. Belgien
Vackert här också. Storslaget och Bond-inspirerat. Hade nog inte haft med toppstriden att göra, men det är väldigt snyggt ändå.

 

8. Sverige

Väldigt kompetent och proffsigt. Och 100 % glädje. Man kan inte bli sur av den här låten. Visst fanns det andra låtar som jag hellre hade sett vinna Melodifestivalen. Men nu blev det så här, och i Eurovisions startfält 2020 förtjänar den absolut en topp 10-placering, och det tror jag att den hade fått också.

9. Australien

För andra året i rad skickar Australien något konstigt. Men jag gillar det. Här finns det en känsla som går rakt igenom rutan. Det känns ärligt och coolt.

10. Israel

Afrobeat, arabisk musik och EDM, i en salig blandning. Och glädje och kärlek till musiken. Israel skickar något som inte liknar vad de tidigare har haft, och det är bra. Häftig låt, från en artist som får chansen igen nästa år.

 

Övre halvan

11. Spanien

Spanien har ofta bra låtar som får dåligt betyg i själva tävlingen. Men detta är väldigt bra. En häftig låt som det går att sjunga med i, trots att det är på spanska.

 

12. Danmark

Har redan blivit en radiohit i Sverige. Passar perfekt till både reklamradion och till den danska Eurovision-katalogen, som jag hämtat upp sig lite efter svackan på 00-talet.

13. Azerbajdzjan

Ett nummer som man verkligen hade vela se hur det skulle bli på scen. Storslaget och häftigt är gissningen. Detta är en väldigt speciellt låt. Humoristisk och allvarligt menad. En modern Dschingis Kahn. En låt som sätter sig direkt, och som det är lätt att digga med i.

14. Island

Årets vinnare i mångas ögon. Inte i mina. Eller visst, jag tror absolut att de hade kunnat vinna, och troligtvis hade de gjort det också. Men jag fastnar inte för detta. Jag kan uppskatta både det lite stela och pinsamma, och att det är en helt okej låt. Men det finns andra som hade kunnat vinna. Jag hade acceptera en isländsk vinst, men det är ändå ingen favorit.

15. Litauen

Här är en annan låt som hade kunnat vinna. Denna är precis som Island väldigt speciell. En udda låt ska det tydligen vara i år. Men jag gillar det, trots att man inte blir riktigt klok på den.

16. Norge

En fin låt, men det kan bli lite tråkigt. Dock är det inte alls dåligt, men det känns lite bra att Norge får ett år till på sig med att komma med nåt bättre. Särskilt efter förra årets publikfavorit med Keiino.

17. Armenien

Jag gillar detta, men det verkar jag vara rätt så ensam om. Också ett nummer som hade kunnat bli coolt på scen. Känns modernt och coolt, men är inte riktigt ända framme.

18. Nordmakedonien

Nu börjar vi komma ner på låtar som är helt okej, varken mer eller mindre. Detta är en låt, funkar att lyssna på.

19. Italien

Italien försöker ha en fin låt, men den blir lite mer tråkig. Italien brukar kunna leverera bra låtar till Eurovision, men denna är den tråkigaste de har haft på flera år. Men det är kvalitet i allt de skickar, så den hamnar ändå inte så långt ner på listan.

20. Frankrike

Frankrike har också, likt Italien, haft rätt bra låtar på sistone, men i år blir det inte så mycket med det. En helt okej låt, men inget man kommer youtuba i framtiden.

21. Österrike

Fartfyllt så att man gillar det för stunden. Okej när man lyssnar på det, men den ger inga större bestående intryck.

 

Nedre halvan

22. Albanien

Albanien gör som de brukar – skickar kompetenta låtar som dock är lite tråkiga. Inget speciellt, men det är snyggt.

23. Rumänien

Ännu en Billie Eilish låt, med ordvitsar som är smartare än vad de först kan verka. Men låten hade behövt något mer.

24. Storbritannien

Landet som ofta har skickat meningslösa låtar är inte lika meningslösa längre. Detta är rätt så okej, men jag får inte den där känslan som jag hade velat ha. Något saknas.

25. Tjeckien

De senaste åren har de satsat på att komma med modern pop, och det har de lyckats rätt så bra med. Årets låt är inte dålig, men har inte det där som gjorde låtarna från 2018 och 19 så speciella.

26. Finland

Här har vi en kompetent låt som är rätt trevlig att lyssna på, men oj så meningslöst. Detta är en låt, varken mer eller mindre.

27. Malta

Många gillar detta, men jag har den inte som nån favorit. Jag får ingen känsla av den alls.

28. Slovenien

Detta är inget speciellt. Hon sjunger höga toner fint, men låten är faktiskt inte så bra. Ett sömnpiller, trots att hon tar i med rösten.

29. Cypern

Nej, detta är inget att minnas. Gå tillbaka till Fuego och Replay-stilen, där hände det något i alla fall.

30. Polen

Egentligen borde jag gilla den här låten, men den ger mig inget. Jag kommer aldrig in i den.

31. Lettland

Nu är det konstigt igen. Och så värst bra är det inte heller. Lettland är bra på att vara konstiga, men nu kunde de kanske börja vara bra också.

32. Schweiz

En ballad som många gillar, men jag får ingen känsla för den. Det är fint, men så mycket mer får jag inte ut av den.

33. Serbien

Minst tio år för sent kommer dessa tjejer med en låt som känns oerhört daterad. Inte urkasst, för det går trots allt att dansa till, men det känns verkligen inte 2020.

34. San Marino

Detta land blir man aldrig klok på. De skickar alltid bidrag som man hajar till i, det får man ge dem. Men årets låt har knappt ens ”hoppsan”-faktorn, och då har de inte mycket att leva på.

35. Nederländerna

Värdlandet valde en av årets tråkigaste låtar. Inte dålig. Bara fruktansvärt meningslös och tråkig.

36. Kroatien

Okej, denna är inte särskilt rolig heller.

37. Moldavien

Den här borde jag gilla också, men det gör jag inte. Den ger mig ingenting. Det är bättre när Moldavien antingen är party eller humor, helst både och. Tillbaka till det, snälla!

38. Portugal

Portugal är alltid tråkiga. Så även i år. Alltid samma visa, bokstavligt talat.

39. Vitryssland

Nu är vi nere på låtar som både är tråkiga, dåliga och konstiga.

40. Georgien

Detta land är aldrig bra, och ligger ofta långt ner på mina listor. Så även i år. Det mest udda landet i Eurovision.

41. Ukraina

Georgien slapp dock bli sist även i år, för sämst i år är Ukraina. Detta är inte bra. Den påminner om fjolårets polska bidrag. Det var inte heller bra, men detta är mest plågsamt att ta sig igenom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *