Halvkul Eurovision-komedi med mycket för fansen

Under flera år har vi hört att det skulle komma en komedifilm om Eurovision med Will Ferrell, och nu är den här! Se den på Netflix.

Handlingen är så här:

Lars Ericksong (Will Ferrell) och Sigrit Ericksdottir (Rachel McAdams) är Fire Saga, ett lokalt band från lilla Husavik på Island. Lars största mål i livet är att vinna Eurovision Song Contest, efter att ha sett Abba vinna tävlingen 1974. De skickar in en låt, och kommer med, i den isländska uttagningen. Där är de inte bra alls, och skämmer ut sig. Men genom en minst sagd olycklig omständighet så blir det ändå så att de får bli Islands representant. De får åka till Eurovision i Edingburgh.

Andra roller görs bland annat av Pierce Brosnan, Demi Lovato och – Mikael Persbrandt!

 

Första halvan av filmen var rätt seg. Sen när de kommer ut i Europa blir den bättre.

Jag vet att en del fans har reagerat på en del saker som inte skulle kunna hända på riktigt, rent regelmässigt. Bland annat i semifinalen. Länder ger där poäng land för land, likt i finalen, och bland annat Spanien är med och tävlar. Felaktigheter, javisst, men det är trots allt inget som jag stör mig på.

 

Det som jag framförallt gillar i filmen är att det är bra musik. I stort sett alla låtar som länderna tävlar med när vi får se Eurovision-tävlingen, är sådan som hade funkat bra i en riktig tävling. Och Husavik-låten, den hade till och med kunna vinna!

Bäst i filmen var partyscenen där flera tidigare Eurovision-deltagare sjöng både ESC-låtar, Madonna och Cher. Det var kanske inte så relevant för handlingen, men en jättefest för alla fans. Så är det överlag också i hela filmen. Många härliga scener som gör att man önskar att man var på plats på ett Eurovision (eller att det ens fanns något överhuvudtaget…).

Så kan man sammanfatta filmen. Halvkul film, med mycket för fansen.

Nu hoppas jag verkligen att Fire Saga får uppträda som mellanakt i nästa års Eurovision. Featuring Molly Sandén, eftersom det är hon som sjunger McAdams bitar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *