Finalkoll 9: Clara Klingenström


Foto: Claudio Bresciani/TT

Artist

Clara Klingenström var helt okänd för 99 % av svenska folket innan årets Melodifestival. När Aftonbladets Tobbe Ek (som han brukar) lyckades avslöja årets artister innan SVT:s egen presentation så fick han med 27 av 28 namn. Det enda han missade var Clara.

 

Låt

En svensk singersongwriter-poplåt som påminner om en upptempo-Melissa Horn, lite Winenrbäck, Ida Redig, lite Håkan – alltså inte den typiska Mellolåten.

 

Fördelar

Detta är den låt och artist som har stadigast stigande formkurva. Vid fjärde deltävlingen började snacket om henne, det fortsatte över andra chansen och fortfarande nu under finalveckan.

Låten sätter sig snabbt, och den är på svenska, vilket inte många buzz-låtar brukar vara.

Claras historia om att ta sig från botten och uppåt har berört många.

 

Nackdelar

Jag vet folk som inte gillar den lite traschiga approachen som hon har. Många är också tveksamma till att skicka en låt på svenska.

 

Show

Inte mycket alls. Hon på scen med en gitarr. Inte de typiska Mellokläderna heller, vilket kan dela publiken. Smart eller inte? Det återstår att se.

 

Vem röstar på det här?

Allt fler verkar det som. Yngre vuxna och medelålders framförallt. Men även de som inte är fan av programmet vanligtvis, men tvingas titta för att det inte finns nåt annat att göra, kan nog uppskatta denna.

 

Kan den vinna?

Det är inte helt omöjligt. Det blir svårt, men med allt snack runtomkring den här låten så skulle tillräckligt många ha kunnat få upp ögonen för den. Och juryn skulle kanske kunna se det äkta i det här. Och de bryr sig inte om ifall hon är okänd eller inte.

 

Men tänk om den faktiskt vinner?

Vilken resa! Från totalt okänd, till lite snack om henne till vinnare. Coolt! Jag kommer inte klaga, även om det finns flera bidrag jag hellre ser vinna. Det blir första svenska Mellovinnaren på 15 år, och ifall hon behåller språket i Eurovision blir det Sveriges första bidrag på svenska sedan 1998.

 

Slutsats

Buzzet till trots, jag tror inte att hon vinner. Men på övre halvan borde hon placera sig, och det är verkligen ett genombrott, oavsett vad slutresultatet blir.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *