Finalkoll 10: Eric Saade


Foto Janerik Henriksson / TT

Artist

Eric Saade har varit med och tävlat tre gånger tidigare, och det har gått bra. Femma, trea och etta. Trea blev han även i Eurovision när han hade vunnit i Sverige med Popular. Dock borde han blivit tvåa. Jag kommer inte att förlåta Italien för det.

 

Låt

När artister återvänder till tävlingen brukar de få frågan om vilken av deras tidigare låtar som den nya påminner om. Lite klyschigt brukar de de säga att ”detta är nåt helt nytt, som inte går att jämföra med tidigare låtar”. Och sedan får man höra låten, och det är precis som förut (ja, jag tittar på dig, Linda Bengtzing).

Men den här gången stämmer det. Every minute är inte alls som något annat som Eric har tävlat med. Detta är modern, och både låt och nummer andas 2021.

 

Fördelar

Eric Saade är populär (hör du det 2011-Eric, du lyckades!).  Det räcker långt. Att han har en helt ny typ av låt, som också är modern kommer att vara en stor fördel för honom.

Att han levde upp till förväntningarna gör att han går förbi andra tidigare deltagare som hade mycket hype inför årets Mello, som Dotter och The Mamas.

 

Nackdelar

Att det är annorlunda kan också ligga honom i fatet hos en del. Jag har hört flera som skrattar åt dansen och numret och tycker att det är löjligt.

Att han är ensam på scen, och inte kollar in i kameran kan kännas kyligt och introvert, och det brukar inte uppskattas av dem som röstar.

 

Show

Jag tycker att detta är så snyggt! Helt nytt och annorlunda i Melodifestival-sammanhang. Men som jag skrev innan, det finns dem som stör sig på detta ocks.

 

Vem röstar på det här?

En rätt så bred massa. Schlagerfansen gillar det för att det är Eric som är tillbaka med nåt nytt. De som inte brukar kolla kan gilla det för att det inte låter som den typiska mellolåten.

Dock tror jag att yngre och medelålders gillar det med än de allra äldsta.

 

Kan den vinna?

Absolut, ihop med Tusse är detta den stora favoriten. Det kommer att bli tajt, och det blir intressant att se hur juryn rankar de båda killarna.

 

Men tänk om den faktiskt vinner?

Detta är min favoritlåt i år, så jag hade blivit jätteglad. Men jag tror också att det är den låt av årets 12 som har bäst chans i Eurovision. Ett snyggt nummer ihop med en bra låt, så jag tror att ur ren tävlingssynpunkt så är detta det smartaste att skicka.

 

Slutsats

Min favoritlåt i år. Det kommer att bli tajt mellan Tusse och Eric, som jag tror gör upp om det. Erics musik och nummer tar tävlingen framåt på ett bättre sätt, så jag hoppas på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *