Rankning av alla låtarna i Melodifestivalen 2021

Mello-säsongen är slut, och vi kan börja blicka framåt mot vägen till Eurovision. Jag kommer att betygsätta och kommentera alla årets låtar där som vanligt.

Men som en avslutning av årets Melodifestival så kommer här en rankning av årets 28 bidrag. Detta är alltså hur jag personligen tycker om låtarna, inte nödvändigtvis hur jag tycker att de borde placerats. Exempelvis kommer vinnarlåten längre ner, men jag tycker att det är värdig vinnare, och utöver Saade var det ingen som borde slå ”Voices”.

Så, här är listan över hur mycket jag gillade årets låtar. Inga dåliga låtar – men vissa var inte lika bra som andra.

 

 1. Eric Saade – Every minute
  Jag fullständigt förtrollades av både låten och numret direkt. Så kul att Eric körde nåt helt annat än vad han gjort tidigare i Melodifestivalen. Årets modernaste bidrag, som hade varit kul att testa i Eurovision.
 2. Charlotte Perrelli – Still young
  Om Eric hade förtjänat att vinna så är jag inte på samma spår när det gäller min tvåa. Detta är en fantastisk låt, och numret var så så läckert. Toppklass, underbart – men det skulle inte vinna. Härligt att Charlotte Perrelli är tillbaka efter sömnpillret ”Mitt liv” 2017 – det är så här hon ska vara. Från första till sista sekund är detta en powerlåt som jag älskar att lyssna på, och catwalk-showen är genialisk.
 3. Clara Klingenström – Behöver inte dig i dag
  Årets utropstecken, vilket fler än jag har upptäckt. Årets raket och den bästa låten på svenska på många år. Ovanlig mellolåt, som en upptempo-Melissa Horn. Jag är kluven till numret, som lika mycket känns rätt med det avskalade, men kanske hade kunnat lyftas ännu mer.
 4. Julia Alfrida – Rich
  Det är inte ofta artisterna från P4/Svensktoppen Nästa kommer med något bra, men det gjorde verkligen årets representant. En blandning av Lordes  ”Royals” och Adeles ”Send my love to your new lover”. Suggestiv och cool. Lite feltänk med numret, och hade det varit lite bättre så hade låten kunnat ta sig vidare åtminstone till andra chansen.
 5. Wahl feat. Sami – 90-talet
  Årets konstigaste resultat – hur kunde den här låten sluta näst sist i sin deltävling? Väldigt mycket värme och glädje. De som röstade på denna var själva unga på 90-talet, och där har vi kanske svaret på några av frågorna. Jag är en av dem som växte upp då, så det är kanske därför jag gillar det så mycket, medan många andra inte fattar grejen.
 6. Jessica Andersson – Horizon
  Även här en låt som förtjänade ett bättre öde. Jessica hade en riktigt cool låt, med ett snyggt nummer. Jag förstår inte riktigt hur den inte ens kunde ta sig till andra chansen. Lite annorlunda mot vad Jessica har varit med med tidigare, men inte lika stor skillnad som Saade och hans tidigare bidrag. Men likt Charlotte visade Jessica att man inte är slut bara för att man är veteran.
 7. Dotter – Little tot
  En väldigt bra låt som försvann lika snabbt som den dök upp. Årets stora favorit var det fram till Tusse dök upp i deltävlingen efter, och då verkar alla ha släppt Dotter. Detta är inte en lika direkt låt som fjolårets ”Bulletproof”, men välskriven och en snygg show.
 8. Tusse – Voices
  En väldigt värdig vinnare. Lite mer traditionell låt än flera andra, men med budskap och bra så. Även numret är rätt så traditionellt. Det hade varit kul om de vågade sig på något lite mer till Eurovision, men det tror jag inte blir av.
 9. Emil Assergård – Om allting skiter sig
  Trallvänligt och festligt, som inte ska ha med de höga placeringarna att göra. Men en glad låt som man vill sjunga med i på dansgolv och fester, när man nu får uppleva sånt igen.
 10. Klara Hammarström – Beat of broken hearts
  En stabil och bra låt, men det som jag älskar med Klara är att man ser hur mycket hon älskar att vara där. Hon älskar Mello, och det lyser igenom. Kul att hon valde att gå all in med kläderna och showen.
 11. Alvaro Estrella – Baila baila
  Väldigt klyschig låt, där man valt de vanligaste spanska fraserna som brukar vara med i såna här låtar. Men en väldigt glad låt, som är svår att inte le av.
 12. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem
  Proffsigt dans-/boyband-party, som minner om festerna vi saknar. Bra driv som man blir glad av för stunden.
 13. Nathalie Brydolf – Fingerprints
  En fin ballad, som helt kom bort i år. Hade kanske fått ett bättre resultat i en annan deltävling, men jag hoppas att hon kommer tillbaka snart igen.
 14. Tess Merkel – Good life
  Snyggt och proffsigt, men inte intetsägande. Gav inte den pushen som man ville ha, men bra driv av en klassisk disco-diva.
 15. Efraim Leo – Best of me
  Fartfyllt och glatt, av en helt anonym artist. Han försvann helt. Låten är härlig att lyssna på för stunden, men inget som lever kvar i medvetandet.
 16. The Mamas – In the middle
  Proffsigt ut i fingerspetsarna, men det är lite tråkigt. Man får exakt vad man förväntar sig, varken mer eller mindre. Det är charmigt, varmt och proffsigt – men också ointressant. Det räcker nu.
 17. Lillasyster – Pretender
  Efter en lite för mesig startsträcka drar det igång. Bra rocklåt, men den hade gärna fått vara lite mer ösig, även i refrängen.
 18. Eva Rydberg & Ewa Roos – Rena rama ding dong
  Trevlig låt som man dock tröttnar på efter ett tag. Det är roligt och glatt, men förutom en smittande refräng så är det inte superbra.
 19. Paul Rey – The missing piece
  Detta är en jättevacker låt, men den fastnar aldrig hos mig. En bra radiolåt, men på scen funkade det inte.
 20. Anton Ewald – New religion
  Egentligen inget fel på låten, men den fastnar inte hos mig. Mer en show och ett dansnummer, än en bra låt. Kul att Anton är tillbaka, men lite för likt tidigare Ewald-alster.
 21. Danny Saucedo – Dandi dansa
  Här har vi åtminstone något helt annat än vad han har gjort tidigare i Melodifestivalen. Det märks att detta inte var tänkt att vinna, men det är inte så kul. Numret blev inte heller så kul som det nog var tänkt. Nej, jag vill ha tillbaka tävlings-Danny. Det behöver inte vara en ny Amazing, han kan köra på svenska som han har gjort de senaste åren utanför Mello. Men då ska det vara med vinnarinstinkt, som saknades nu.
 22. Patrik Jean  – Tears run dry
  En fin låt när man lyssnar på den, men som sedan helt försvinner. Den låt jag aldrig kan komma ihåg hur den går.
 23. Mustasch – Contagious
  Lite konstigt låt. Det låter helt fel när de försöker vara tuffa, men sjunger om att ditt skratt är smittsamt. Det blir en krock. Jag gillar kulsprute-riffet, men inte mycket mer.
 24. Kadiatou – One touch
  Detta borde vara bättre. På scen märkte man att hon inte gick in i det helhjärtat (jämför ytterligheterna med Klara!) så den här låten gjordes inte rättvisa. Men även när man lyssnar på den på Spotify känns det som att något saknas.
 25. Frida Green – The silence
  Detta blir för tråkigt. Låten är väl rätt okej, men på scen gjordes Frida 40 år äldre än vad hon är, och numret andades Malta-ballad från tidigt 00-tal. Omodernt i onödan.
 26. Sannex – All inclusive
  Årets humorbidrag tillsammans med Evorna. Kan innehålla tidernas värsta lista över dåliga rim i Melodifestivalen. Upphovspersonerna som låtsades heta Hans och Greta är egentligen Smith & Tell, och de får gärna komma tillbaka med något så som de brukar göra när de inte tramsar bort sin talang.
 27. Lovad – Allting är precis likadant
  Känns tråkig och meningslös. Det är inte dåligt, men en av de låtar som man hade kunnat vara utan och ingen hade märkt nåt.
 28. Elisa Lindström – Den du är
  Årets mest daterade låt. Det spelar ingen roll att Elisa sjunger jättebra och att det var en snygg show – detta är så gammaldags och tråkigt, och hör inte hemma i Melodifestivalen på 2020-talet.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *