Tippningsfacit + mina tankar om alla finalresultaten

Jag tippade ju resultatet inför finalen, och då ska jag också stå för det. Här kommer detta – inte särskilt bra resultat från min sida.

Jag gör som tidigare år, beroende på hur nära jag är att få rätt.

 • Exakt rätt (3 poäng)
 • En ifrån (2 poäng)
 • Två ifrån (1 poäng)

 

 1. Malta (7)
 2. Schweiz (3)
 3. Frankrike (2)
 4. Italien (1)
 5. Cypern (16)
 6. Litauen (8)
 7. Bulgarien (11)
 8. Ukraina (5)
 9. Sverige (14)
 10. San Marino (22)
 11. Island (4)
 12. Norge (18)
 13. Ryssland (9)
 14. Finland (6)
 15. Grekland (10)
 16. Serbien (15)
 17. Albanien (21)
 18. Portugal (12)
 19. Azerbajdzjan (20)
 20. Israel (17)
 21. Moldavien (13)
 22. Belgien (19)
 23. Storbritannien (26)
 24. Tyskland (25)
 25. Spanien (24)
 26. Nederländerna (23)

 

 • Exakt rätt: 0
 • En ifrån: 6 = 12 poäng
 • Två ifrån: 3 = 3 poäng

15 poäng, inga exakta rätt. Inte särskilt bra.

 

Men om jag då ska ta och kommentera varje resultat, då blir det så här (med min tippning inom parentes)

 1. Italien (4)
  Oddsbolagen hade Italien som etta under veckan, så det borde inte vara en chock. Lite överraskning trots allt att hela Europas tittare samlades så totalt kring denna. Men grattis Italien, detta var för lång och trogen tjänst efter ett decennier med nästan bara hits.
 2. Frankrike (3)
  Det var tydligt att juryn älskade de två franskspråkiga låtarna, och jag gillar denna också. Så det var kul att det gick bra. Två Big 5-länder i topp för första gången!
 3. Schweiz (2)
  Juryfavoriten låg inte lika väl hos folket. Men kul att så många icke-engelskspråkiga låtar kom högt.
 4. Island (11)
  Överraskande bra resultat med tanke på att de inte uppträdde live. Men det känns som att en del av poängen är en slags kompensation för förra året när de inte vann.
 5. Ukraina (8)
  Jag avskydde denna låten från början, och tyckte att den var sämst för några veckor sedan. Nu har jag förstått den lite mer, men placerar den fortfarande långt ner. Och en femteplats är alldeles för högt.
 6. Finland (14)
  Wow, här var årets största överraskning, när de fick så höga poäng från publiken. Rocken lever!
 7. Malta (1)
  Här var nog det största droppet som många blev överraskade över. En av de stora favoriterna inför tävlingen, och som vann sin semifinal, men som publiken släppte totalt i finalen. Väldigt konstigt. Startnumret kan ha spelat in här.
 8. Litauen (6)
  En rätt så väntad placering. De var också mer segertippade förra året, och även om årets låt i mitt tycke var bättre, så var det lite som med Island. Magin var bruten.
 9. Ryssland (13)
  Ett rätt så rättvist resultat. Ingen superlåt, men ett coolt nummer, cool artist och budskap, som lyfte bidraget.
 10. Grekland (15)
  Glad överraskning att den ändå gick bättre än vad jag hade trott. Häftig låt, men jag är inte så begeistrad över numret. Det kändes billigt.
 11. Bulgarien (7)
  Här trodde jag att jurygrupperna skulle gilla det lite mer än de gjorde. Så även om det är sämre än man kunde tro om en av fjolårets vinnarkandidater så får de nog ändå vara nöjda i årets startfält.
 12. Portugal (18)
  Jag tyckte att jag var generös när jag satte dem så högt som plats 18. Jag förstår inte vad folk ser i detta. Verkligen inte förtjänt av att vara före Sverige och Cypern.
 13. Moldavien (21)
  Samma här – oförtjänt hög placering. Vad har denna låt? En helt okej låt, men numret var verkligen inget speciellt, och det var rätt lätt att glömma bort.
 14. Sverige (9)
  Tusse gjorde ett fantastiskt jobb. Det var ett snyggt nummer, men Europa föll inte för det. Så kan det vara. Ett lite sämre resultat än vad man både kunde tro och hoppas på, men det var många låtar som var bättre helt enkelt.
 15. Serbien (16)
  En rätt så väntad placering. Det var kul att låten var med i final, men den skulle inte ha med toppen att göra, och så blev det.
 16. Cypern (5)
  Här har vi kanske årets flopp, åtminstone i mina ögon. Denna borde ha kommit högre upp, men så blev det inte. Konstigt.
 17. Israel (20)
  En helt okej placering. Det var en bra låt, hade kunnat komma högre upp, men hade kunnat komma lägre ner. Skönt att se att politiken inte verkar ha spelat in nånting.
 18. Norge (12)
  Det var synd om Norge, Tix förtjänade mycket bättre. Jag älskar låten, men det var det tydligen inte så många andra som gjorde.
 19. Belgien (22)
  Creddig låt som fick ett rätt så rättvist resultat.
 20. Azerbajdzjan (19)
  Det var lite skönt att se att denna låten kom så långt ner. Den var kanske lite cool, men inte modern, framförallt inte numret med de lättklädda dansarna. Cleopatra var en cool låt, det var inte den här.
 21. Albanien (17)
  Den här låten gillade jag, men jag kan se att den hamnade långt ner. Den var rätt anonym, men hade förtjänat att komma lite högre.
 22. San Marino (10)
  Här trodde jag verkligen att publiken skulle ge mer kärlek. Detta är en bra partylåt, som var perfekt startlåt i semin och perfekt avslutning i finalen. Men folk släppte den visst. Synd, när väl San Marino hade satsat lite.
 23. Nederländerna (26)
  När vi är nere på de fyra sista så handlar det vara om i vilken ordning de skulle komma, för detta var ungefär lika kasst alltihop. Just den här låten var inte kul alls. Det enda roliga var att sjöng broccoli om och om igen. Typ.
 24. Spanien (25)
  En kompetent låt, men oj så anonym och tråkig. Vem kan ha haft denna som favorit?
 25. Tyskland (24)
  Den här låten stack åtminstone ut. Den var käck och lite smårolig, så den hade kunnat komma lite högre (i bottenfyran i alla fall), men så blev det inte.
 26. Storbritannien (23)
  Ouch. Det här var smärtsamt att se. Först 0 poäng från juryn, sen 0 poäng från tittarna. Men så fint att se kärleken han fick från övriga deltagare.
  Detta var en riktigt bra låt, tyckte jag inför veckan. Men numret var inget bra, och framförallt så är detta ingen låt som nog någon kan ha som favorit. Därmed uteblev rösterna. Inte för att den var dålig, för det var den inte, utan för att den inte stack ut på nåt sätt.

Sådär, där har ni mina tankar om finalresultatet. Jag återkommer med fler tankar om statistiken, om semifinalerna och annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *