Lång dags färd hem via Mackmyra

Jodå, vissa gissade rätt. Hemfärden gick inte via numera kungliga Ockelbo som också ligger i Gävle-trakten utan – Mackmyra bruk.
Det är i den idyllen som Sveriges enda whiskydestilleri håller till i brukets gamla stångjärnssmedja, kvarn och kraftverksbyggnad (bilden ovan).
Egentligen var det stängt men Barbro Hyllengren – Sveriges enda destillerivärdinna – gjorde ändå ett undantag och bjöd mig och Anders T på en guidad snabbtur i det allra heligaste där 300 000 liter whisky numera passerar de olika kärlen varje år för att sedan lagras på fyra olika platser i landet.
Eftersom det hade varit många vägarbeten på vägen upp till Gävle via Stockholm valde vi att ta vägen hem via Sala, Västerås och Örebro i stället.
Det skulle vi inte ha gjort. Många vägarbeten blev nu ännu fler där E18 mellan Västerås och Köping var helt avstängd och vi tvingades till omvägar på småvägar.
Men framåt kvällen var vi hemma igen sedan jag jobbat fram ett reportage om HBK:s framtid till morgondagens papper medan Anders körde och han ett reportage om Hammers nya ordförande när jag körde.
Väl på redaktionen fick vi se Zlatan göra mål igen och dessförinnan – Åtvidaberg besegra Trelleborg som en påminnelse om att denna bottenstrid är långt ifrån avgjord.

Också ett vägval… Whiskykontoret eller destilleriet på Mackmyra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *