Våra nya kelgrisar

Uefa-presidenten Michel Platini kom aldrig till Örjans vall som det var sagt. Det gjorde däremot den franska fotbollspresidenten som landade i eget privatplan tillsammans med några kolleger.
Han fick se sitt U21-landslag håna sina motståndare när Sverige efter en heroisk match och 3–0 var på väg att missa EM-slutspelet i Tjeckien när Kurzawa nickade in 1–3 med tre minuter kvar och upprepade segergesten från första matchen, handen över ögonen som en spejare, rakt i ansiktet på Kristoffer Olsson och John Guidetti.
Det fick han surt äta upp. För Håkan Ericsons fantastiska gäng – med en sammanhållning och moral som kan flytta berg – hade rest sig på nio åtskilliga gånger i U21-EM-kvalet och det dröjde inte ens två minuter innan Oscar Lewicki tryckte in 4–1 på Sveriges tredje hörnmål från höger.
Och sedan var det Sveriges tur att fira med gesten och när hela laget sprang ärevarv runt lyckoarenan Örjans vall efter att ha tagit sig till EM-slutspelet.
– Fransmännen gjorde det bakom vårt mål efter 2–0 där nere. Så vi hade bestämt att när vi gjorde 3–0 skulle vi ge tillbaka, förklarade Isaac Kiese-Thelin som anförde den blågula anstormningen med sina 1–0 och 2–0-mål.
Och vilken resa han har gjort på bara ett halvår – Kiese-Thelin! Från iskall i IFK Norrköping till svensk mästare i Malmö FF, spel i Champions League och sex mål på lika många landskamper i U21-landslaget.
Erik Hamrén satt på läktaren och om inte Isaac är med i truppen till EM-kvalet mot Montenegro snackar vi tjänstefel.
För Frankrike var inte vilken motståndare som helst. Obesegrat i gruppspelet och guld med i stort sett samma lag i U20-VM i fjol.
– Men jag är fascinerad över hur ett så bra lag försvarade sig så dåligt. Men det kanske beror på att dom inte har blivit pressade tidigare och mött två forwards, spekulerade succémannen Håkan Ericson som var den som ville att allt skulle avgöras på Örjans vall.
– Vi har många bra minnesbilder härifrån som självklart spelade roll, log den sympatiske förbundskaptenen.
Och som ett av åtta lag i U21-EM-slutspelet kan det bära hur långt som helst.
– Det finns inga gränser för det här gänget, sa Lewicki.
För i potten ligger också en plats till OS i Rio de Janeiro 2016 för de fyra bästa lagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *