Ett kungarike för en striker!

Jag skrev det i krönikan efter Sundsvallsmatchen. Att sviten och nollorna var förrädiska eftersom de vilade på att laget måste hålla nollan för att det ska bli poäng.
Mot Gefle sprack bubblan efter tre minuter. Detta när Stojan Lukic tycktes vara lika fastvuxen i målet som gräset på den mjuka och tungsprungna Örjans vall inte var det på Anders Bååths strumprullare som studsade med knapp styrfart genom hela straffområdet förbi tittande och förvånade HBK-are som tycktes tro att faran var över när Dioh Williams från betydligt närmare håll i momentet innan hade lyckats trycka bollen i ribban med nästan öppet mål.
Billigt var bara förnamnet på HBK:s första insläppta spelmål på exakt åtta timmar.
Och precis det som inte fick inträffa mot ett försvarsskickligt Gefle som spelade smart och före paus kunde ha lett med mer än 1–0, men utspelat efter paus kom undan med blotta förskräckelsen.
– Vi förlorade matchen för att vi inte var där de första tio minuterna. Att vi sedan skapar målchanser tillräckligt för att vinna är ointressant när vi ändå inte gör det, konstaterade tränaren Janne Jönsson krasst.
Jodå, Alexander Berntsson, Shkodran Maholli, Antonio Rojas och James Keene hade alla chanser heta nog för att vända och vinna matchen där den före detta HBK-aren Emir Kujovic i hysterisk målform i Janne Anderssons segermaskin IFK Norrköping troligtvis hade gjort mål på allihop.
Och det är precis vad HBK saknar – ett kungarike för en striker, en målskytt!
Om han heter Matthew Rusike återstår att se, men HBK behöver speed och HBK behöver kreativitet och HBK behöver kantspel mer än Jesper Westerbergs obligatorisk högerinlägg.
För ynka tolv mål på 17 matcher håller naturligtvis inte i längden om kontraktet ska räddas. Därför måste offensiven vässas ytterligare (Dusan Djuric trots allt?) när bottenkonkurrenterna Örebro (Pär Ericsson) och Gif Sundsvall (Shpetim Hasani) nu rustar.
Med King Gyan skadad (hur kunde han få kort i 50/50-duellen med Emil Hedvall?) får vi nu också se något som jag efterlyst länge – ett test med ett centralt mittfält utan King. Tar Eric Smith den chansen? Eller kanske Kristoffer Fagercrantz som väl nu måste ha gjort sin sista match som vänster yttermittfältare? Eller blir det till slut ändå en viss Djuric som HBK nu bör lägga alla resurser på för att dra på sig HBK-tröjan mer än på träning?
– Hade jag fått bestämma skulle vi skriva kontrakt med honom i dag. Men tyvärr är det ju inte jag som har bollen utan Dusan och dessutom har vi en ekonomisk verklighet att rätta oss efter, sa klubbchefen Fidde Andersson till mig i veckan.
Så mycket jobb återstår innan transferfönstret bommar igen den 11 augusti.
Lite roligare då: Ännu ett svenskt EM-guld i fotboll! Den här gången till tjejernas U19-lag som besegrade Spanien i finalen med 3–1 sedan Stina Blackstenius blivit stor matchhjältinna med två mål (på nick) och ett målpass. Stort!
Träffade förresten kollegan Mats Olsson efter matchen på Örjan som var bekymrad över HBK:s uddlösa offensiv. Berömde honom för hans debutroman ”Straffa och låta dö” som jag läser nu och varmt kan rekommendera.
Uppföljaren kommer till våren, berättade han.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *