Så mycket fick HBK för Smith

IFK Norrköping fick lite drygt 14 miljoner kronor plus diverse bonusar för Alexander Fransson av FC Basel med ett år kvar på kontraktet.
HBK får, vad jag har förstått, ungefär 1,7 miljoner plus 10-20 procent i vidareförsäljning för Eric Smith av samma Norrköping med ett år kvar på kontraktet.
Om det kan man förstås tycka mycket, men Allsvenskan är inte den schweiziska ligan och där Fransson nu har begått A-landslagsdebut har Smith inte kommit längre än till U19-landslaget.
En viss skillnad alltså.
Dessutom finns det en slags prissättning i serien vad motsvarande spelare med ett år kvar på kontraktet har gått för tidigare.
Så det lär inte ha varit priset som gjorde att förhandlingarna mellan HBK och Janne Anderssons Norrköping drog ut på tiden utan vidareförsäljningsklausulen. Att Charlton enligt uppgift skulle ha bjudit 2,5 miljoner för Smith ska dock ha varit ett rejält saltat rykte…
I vilket fall får HBK nu betalt för en spelare igen. Det har ju varit lite si och så med det på sistone.
– Och så ska det bli även i fortsättningen, men med vissa undantag, påpekade klubbchefen Fidde Andersson när den affären var klar.
I samma stund hade HBK också signat norrmannen Alexander Ruud Tveter som kan ge den tyngd framåt som HBK saknade i fjol.
– Men den övergången hade skett oavsett försäljningen av Eric, poängterade tränaren Janne Jönsson.
Det innebär att HBK därmed har frigjort mer pengar till kommande förstärkningar, även om klubben självklart också har inkomstbortfallet för bland annat tv-pengar kring 8-10 miljoner med i beräkningarna. Därför ska det bli intressant att se hur ekonomin ser ut på årsmötet den 17 februari. Signalerna har ju som bekant varit positiva.
Ruud Tveter var alltså HBK:s huvudspår medan Gefles Dardan Mustafa lades på is. HBK ska annars även haft Viborgs nigerianske anfallare Alhaji Gero, tidigare Öster, med som ett tänkbart alternativ innan allsvenska Östersund kom in i bilden.
– Extra roligt att då kunna fullfölja affären för så är det inte alltid, att vi lyckas knyta till oss vårt förstaval, medgav Fidde.
Att nästa värvning blir en mittfältare är nog ingen vild gissning. Men nog behövs också ytterligare en anfallare in – inte minst med tanke på att Janne Jönsson nu verkar se Junes Barny mer som (central) mittfältare än forward. Och som alla påpekade, gärna innan avresan till träningslägret i spanska Sitges den 1 februari.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *