Sead – så ung, så klok!

Så är det klart då efter alla turer.
Sead Haksabanovics klubbadress de kommande åren blir inte Club Brügge – utan HBK!
– Magkänslan avgjorde, förklarade pappa Senad för mig i kväll sedan Sead dessutom skrivit på för ytterligare två år, alltså förutom 2017 nu även 2018 och 2019!
Snacka om en twist med oväntat slut.
– Jag brukar säga, det är bättre med en fågel i handen än hundra i luften. Alltså man vet vad man har, men inte vad man får. Det är lätt att bli förblindad, men pengarna får aldrig styra. Då är risken att man ångrar sig efter två månader, fortsatte han.
Sead – 17 år, men så ung – så klok! Och pappa så klok med fötterna på jorden.
Det är många talanger och föräldrar som har väldigt mycket att lära där.
För en dryg vecka sedan fick jag veta att Sead och Senad var på plats i Belgien där de på plats fick se Champions League-mötet Club Brügge–FC Köpenhamn. Efter läkarundersökningen återstod bara detaljer innan 3,5-årskontraktet skulle vara påskrivet.
HBK och Club Brügge var överens om de ekonomiska villkoren.
Men.
Ingenting var påskrivet.
Eller som HBK-ordföranden Tony Karlsson uttryckte det:
– Vi var överens med klubben, men gick så att säga aldrig in i finalen, de slutliga förhandlingarna, eftersom Sead och Senad vid besöket där nere insåg att det bästa ändå skulle vara en fortsättning i Halmstad.
HBK-tränaren Janne Jönsson var förstås också mycket lycklig över att få behålla sin guldklimp:
– Han är inte bara unik på planen med sin teknik, spelförståelse och arbetskapacitet. Han är också ett föredöme i träningsvardagen med sin inställning och professionalism trots att han är yngst i gänget, poängterade Janne.
Jag har förstått att FC Inter bjöd betydligt mer än den belgiska mästarklubben. Men att Sead och Senad, klokt nog, ansåg att det var ett för stort förstasteg.
Nu, på plats i Club Brügge, insåg de också att det kunde bli ett för stort steg för en 17-åring som ännu inte hade gått ut gymnasiet eller tagit körkort. Utan att en fortsättning i HBK skulle vara bäst för Seads fortsatta utveckling.
Så sent som i söndags sa förbundskaptenen Janne Andersson till mig och Anders Tornell i Alestugan just gällande Sead:
– Det är svårt att generalisera eftersom vi alla är olika, men det är bra för en spelare att först etablera sig på en nivå innan han tar nästa steg. Hoppar man över en nivå kan det bli bakslag.
Nu väljer Sead att etablera sig i Allsvenskan, precis som Fredrik Ljungberg en gång gjorde innan han 21 år gammal tog steget till Arsenal, där resten är ett stycke svensk fotbollshistoria.
Med det här valet är Sead också en bra bit på väg dit för när han väl lämnar HBK, och det lär vara innan kontraktet löper ut 2019, så blir det knappast för Club Brügge utan till en av de riktigt stora klubbarna.
För då, om inga skador sätter stopp på vägen, är han flygfärdig på riktigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *