Oförsvarligt farliga planer

170203 Planen som Šr av typen hybridgrŠs, en blandning av konstgrŠs och naturgrŠs ger med sig vilket resulterar i att spelarna lŠtt halkar under en trŠningsmatch mellan Halmstad och Elfsborg den 3 februari 2017 i Salou. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91705
”Katastrofplan” kallade Ivo Pekalski hybridgräset. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån.

I fjol var HBK-arna, med all rätt, lyriska över hybridgräsplanerna på träningslägret i Salou. Så lyriska att två av spelarna, Jesper Westerberg och Fredrik Olsson, till och med beslutade sig för att bli återförsäljare i Sverige.
I år har samma planer fått svidande kritik när de är glashala i vändningarna och snabba stopp där gräset släpper med stora skaderisker till följd.
– Katastrofplan, som Ivo Pekalski krasst uttryckte det efter 1–1 mot Elfsborg där spelarna stundtals halkade omkring som Bambi på hal is.
– Har man halkat tre, fyra gånger ändrar man beteende och då blir skaderisken ännu större, varnade sjukgymnastgurun Simon Bakkioui.
Enligt Westerberg har man helt enkelt slarvat med underhållet.
– Under gräset ska det ligga en sandbädd, men eftersom man inte har rensat som man ska ligger där i stället jord som blir till en sörja som släpper, förklarade Jeppe besviket.
För när nästan halva Allsvenskan är på plats hade man naturligtvis haft en gyllene chans att sälja in hybridgräset som, rätt skött, är oslagbart. Nu blir effekten tvärtom och det talas till och med om att vissa lag på lägret vill flytta sina matcher till naturgräsplanerna i stället.
Desto roligare var då HBK:s insats mot Elfsborg. Inte minst Ivo Pekalski som planens gigant och japanen Kinoshita som med en lysande insats och ett bländande förarbete till Sead Haksabanovics 1–1 visade att han vill ha ett längre kontrakt än futtiga sex månader. Kan vara läge att ge honom rätt snart så att han inte blir FÖR bra…
På den provisoriska pressläktaren ihop med Aftonbladets Micke Wagner och Kvällspostens Mattias Larsson fick vi se ett HBK som spelmässigt stod väl upp mot ett topptippat Elfsborg och chansmässigt borde ha vunnit. Inte minst den straff som ALLA utom domaren såg när Jon Jönsson två gånger om drog Kinoshita i tröjan – den sistnämnda precis i skottögonblicket, vilket fick HBK-tränaren Janne Jönsson att ilskna till.
– Jag struntar i om det är träningsmatch eller inte. Är det straff så är det, ansåg han irriterat.
Men spelet var han förstås nöjd med, ”vi kunde ju återigen gå runt på många spelare”, när det i morgon nu väntar en vilodag med besök i Barcelona och Camp Nou där FC Barcelona mot Atletico Bilbao väntar.
Kinoshitas insats var så vass att Fredrik Olsson blev kvar på bänken och efter matchen fick ta maxlöpningar diagonalt över planen och hade inte Simon Bakkioui på väg till bussen ropat till honom långt efter slutsignalen hade han nog sprungit ännu…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *