Första Major-segern för Garcia?

Den här veckan är det dags för årets andra Major på herrsidan, US Open, och vi är många golfnördar som kommer att sitta bänkade vid tv:n långt in på nätterna.
En Major är nämligen något speciellt eftersom alla de bästa spelarna är med och vill verkligen vinna, och man kan lita på att banan är utslagsgivande.
I år spelas mästerskapet dessutom på en av de mest klassiska banorna i hela USA, Merion, där många mästerskap avgjorts genom åren. Egentligen är den för kort för en Major nuföritden, med sina 6 300 meter är den inte längre än Tylösand norra från backtee, alltså snarast en pitch-och-putt-bana för de här gossarna.
Men sista hålet är en best på 475 meter, par 4 (en viss skillnad på avslutningshålet på relativt nyritade Bro Hof, där spelarna stod med en knapp wedge på andraslaget). Det var där Ben Hogan stänkte in en järnetta en gång i tiden för att nå särspel i sin comeback efter krocken, ett av tidernas mest berömda golfslag, förevigat på ett berömt foto.
US Open har ju gjort sig känt för att vara det kanske tuffaste testet av de fyra Major-tävlingarna med långa, smala banor med knähög ruff på sidorna och greener som jämförs med att putta på ett biltak.
Men nu har det arrangörerna bytt taktik och skall göra US Open-banorna något snällare för att inte tråka ut publiken, som trots allt vill se sina idoler göra en och annan birdie, inte se ut som medelgolfare.
Merion är ett steg i den riktningen och det gör att andra spelare än de som slår längst kan vara med och konkurrera.
Så här är Bloggens tre tips till slutsegrare – om man vill spela på några andra än de ”givna” Tiger Woods och titelförsvarande Rory McIlroy:
1) Brandt Snedeker, briljant puttare som varit med där uppe i flera Majors och som Bloggen satsade på redan i US Masters, men som då oförklarligt säckade ihop under slutrundan. Dags nu i stället?
2) Graeme McDowell, har redan en US Open-titel i bältet, vilket underlättar om man är med och fightas sista nio på söndag, har spelat bra i år och drar nytta av att banan är relativt kort.
3) Sergio Garcia, OK, det är ett långskott med tanke på att han själv sagt att han är för dålig för att vinna en Major – vilket ju är precis vad man inte skall tro när man står där på första tee – men den här banan borde passa spanjoren, och kan han bara få puttningen att stämma något så när kan han ”göra en Adam Scott”, ta sin första Major.

Slutligen ett stort grattis till Alexander Hjalmarsson, som mentalt verkar vara Garcias motpol och som sopade hem sitt tredje raka VM-guld för enarmade i fredags. Vilken tävlingsmänniska!°

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *