Bästa prestationen sedan Carlanders dagar

Nä, det blev ingen svensk Major-seger den här gången heller. David Lingmerth var på g, men kroknade totalt i lördags, möjligen tyngd av den ovana situationen, och Henrik Stenson… Tja, vad säger man? Han har ju definitivt kapaciteten, men har inte fått till det på ett bra tag nu. Därmed figurerar han inte lika mycket i tv-rutan , men vad man förstår är det oftast puttningen som klickar.

Vi får alltså vänta ett tag till. Kanske rentav på att Halmstadkillen Marcus Svensson blir flygfärdig? Det skulle inte förvåna Bloggen ett dugg. Unge (17) Marcus verkar ha alla verktyg som behövs, inte minst rätt (vinnar)skalle, och det skall bli oerhört intressant att följa honom framöver.

Söndagens seger i Boys Amateur Championship på klassiska Royal Birkdale var tveklöst den bästa juniorprestationen av en Halmstadspelare sedan Gunnar Carlander härjade som värst för 60 år sedan. Det är dock svårt – för att inte säga omöjligt – att jämföra de båda. Vid 17 års ålder (som Marcus är) hade Gunnar redan vunnit massor av seniortitlar och var etablerad i Europaeliten, men å andra sidan kan ju inte konkurrensen jämföras.

Marcus hade att tampas med 252 spelare från hela världen, flest europeer förstås, och efter kvalet (där han blev 19:e efter 74-72) besegrade han en mexikan med 2/1, en sloven med 3/1, en irländare med 7/5, en italienare med 5/4, sin engelske kompis Marco Penge med 1/0 efter att ha dräpt i en femmetare på sista green, samt i finalen över 36 hål sydafrikanen Keegan De Lange med 4/3. Vilken vecka!

För oss hackare hade det ju varit en dröm bara att få spela åtta ronder på en av världens bästa linksbanor, Royal Birkdale, samt en på Southport & Ainsdale, och Marcus öste också beröm över banan efter segern, inte minst greenerna.

Här kan du se vinnarputten på 15:e hålet med det lustiga klubbhuset i bakgrunden:

Tävlingen är den kanske mest prestigefyllda i hela världen för spelare upp till 18 år. Veckans tävling var den 89:e i ordningen och bland vinnarna finns många kända namn, eller vad sägs om Michael Bonallack, Howard Clarke, Ronan Rafferty, José Maria Olazabal, David Howell, Rhys Davies, Tom Lewis och Matthew Fitzpatrick. Det förpliktigar onekligen.

Antal svenska vinnare tidigare är två; Leif Westerberg (som inte gjorde så stort väsen av sig sedan men vann i alla fall en av PGA-tävlingarna i Tylösand för 25 år sedan) och Oskar Bergkvist i fjol. Vi har haft fem finalister också; Fredrik Jacobsson (som föll mot Westerberg), Viktor Gustavsson, Per Olsson, Adam Mednick och Björn Åkesson.

Marcus Svenssons väg mot skyarna tycks utstakad. Till hösten blir det Nordea Tour-kval och om två år bär det av till USA och collegespel. Det är bara att hoppas att det är rätt väg.

* * *

Och för er som missade det; en önskerepris av John Dalys uppvisning i lördags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *