Solig turné till den gröna ön

Bloggen har, tillsammans med några likasinnade kamrater, varit på turné i västerled. Närmare bestämt till Irland, den gröna ön, som gjorde skäl för epitetet den här gången.

Irland, invänder någon, dit kan man väl inte åka så här års? Till dessa skeptiker kan meddelas att det inte regnade en droppe, havet låg spegelblankt i fem dagar och temperaturen pendlade runt 15-16 grader. Perfekt golfväder alltså!

Baslägret var i Drogheda, en halvsjabbig stad i Falkenbergsstorlek ungefär 45 minuters körning från Dublins (något röriga) flygplats. Bor man där har man tre utmärkta linksbanor inom en kvart och det var perfekt.

På vägen dit behövde något stela kroppar mjukas upp med en kortare bana. Corballis, 4.624 meter, par 66, lät utmärkt, men oj, vad vi bedrog oss. Det var som en berg- och dalbana i dynlandskapet med blinda hål och en massa annat elände – men ändå underhållande och korthålen var i toppklass. Bara ett par trista hål i slutet drog ner helhetsbetyget en aning. 20 euro kändes som rena rånet.

Hål 3 kan ha varit det tuffaste par 4-hål Bloggen spelat under snart ett halvt sekel. 420 meter uppför med en 15 meter bred landningsyta för driven, en ruff som slukade alla bollar utanför fairway och en lutande green på det. Brrr…

Corballis_redigerad-1

Corballis är en utomordentligt roande linksbana med vackra vyer ett par mil norr om Dublin.

 

Dag två ägnades åt Laytown & Bettystown, också rena budgetbanan med sina 30 euro och 50 för en heldag. Frånsett några långa, rätt tråkiga par 4-hål på sista nio, är detta också en mycket trevlig links där allt kan hända när bollarna studsar åt alla upptänkliga håll. Resans mest prisvärda bana.

L&B 1_redigerad-1

Inbjudande vyer på Laytown  & Bettystown.

L&B 2_redigerad-1

Man är aldrig långt ifrån havet på Laytown & Bettystown.

L&B 3_redigerad-1

Träd på en links är udda, det här står dessutom i den tänkta spellinjen.

 

Seapoint var nästa anhalt på turnén, en bana som marknadsför sig som en klassisk links, men det visade sig vara en rätt grov överdrift. Det handlade om en ganska ordinär golfbana med lite resortstuk, d v s breda fairways och snälla ruffar. Inget större fel på banan dock, men det är bara de fyra sista hålen som går i dynerna. Ett väldigt trevligt klubbhus drar upp betyget en smula. 50 euro i greenfee.

Seapoint 1_redigerad-2

17:e hålet på Seapoint är banans bästa.

Seapoint 2_redigerad-1

 

 

Seapoint 3_redigerad-1

18:e hålet på Seapoint, sett ur två vinklar.

 

County Louth (eller Baltray som den också kallas) var tänkt som resans höjdpunkt – och så blev det, så till den milda grad att det blev två ronder à 75 euro där. Det var det värt, för det här handlar om en oerhört genomtänkt och välskött links, inte omöjlig från ”rätt” tee. Att gå ut i daggen som dagens första boll var magiskt! Kan verkligen rekommenderas till alla hugade Dublin-resenärer.

Baltray 1_redigerad-1

14:e hålet på County Louth är inte långt, men svårt som attan ändå.

Baltray 2_redigerad-1

13:e på County Louth ligger väl inbäddat i dynerna.

Baltray 3_redigerad-1

15:e, ett av flera fina korthål på County Louth.

 

När vi ändå var i krokarna gjorde vi också en utflykt till Royal County Down, som ligger en dryg timmas bilfärd norrut på usla vägar, fast i Nordirland. Varför vi inte spelade där? En ren prisfråga, 190 pund är bara för mycket för en runda golf.

RCD brukar för det mesta vinna omröstningar om den bästa banan i Storbritannien och räknas till en av de bästa i hela världen. När man nu varit där förstår man bättre varför. Bloggen har aldrig sett maken till finish runt klubbhuset!

RCD 2_redigerad-1

Övningsgreenen på Royal County Down överträffar allt Bloggen sett.

RCD 3_redigerad-1

Så här inbjudande ser första hålet på Royal County Down ut.

RCD 1_redigerad-1

En lycklig tvåboll har lämnat nionde hålet på Royal County Down, en av världens bästa golfbanor enligt expertisen.

 

Efter resan har Bloggens högst inofficiella tio-bästa-lista på Irland daterats upp:

  1. Waterville. Makalös links i fantastiskt landskap, om än i rena ödemarken.
  2. Portmarnock Old. En av de dyraste dessvärre, men hela klubben andas klass. Ligger väldigt nära Dublin airport.
  3. Enniscrone. Mycket underhållande – och på sina ställen svår – links på öns västsida. Klart spelvärd och inte den dyraste.
  4. County Louth. Nykomling på listan och en bana man gärna återvänder till. Det går dessutom att bo i klubbhuset.
  5. The Island. Gammal links, granne med Portmarnock, också golfunderhållning på högsta nivå.
  6. Old Head. En s k clifftop-bana och den mest spektakulära på listan där den ligger på en slags ö. Omväxlande och bra, tyvärr på tok för dyr för gemene man.
  7. Rosapenna Sandy Hills. En av (numera) fyra linksbanor på denna fantastiska resort på Irlands norra spets. Det kanske bästa och mest prisvärda resmålet på den gröna ön, men det tar fyra timmar att köra dit från Dublin…
  8. Lough Erne. Faldo-ritad nyskapelse i mitten av ön. Vackert så det förslår och banan går inte av för hackor heller.
  9. County Sligo. Också en väldigt bra links som inte får missas om man är på västsidan.
  10. Carne. Här är det upp och ner och kors och tvärs, men en väldigt kul bana att spela. Det gäller bara att hitta dit…

Då får banor som Royal Dublin, Donegal, Connemara och Ballyliffin inte plats – för att inte tala om ett antal som inte hunnits med än. Bl a European och Ballybunion finns på ”måste-listan”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *