Alla dessa omröstningar…

Motvilligt måste man konstatera att säsongen lider mot sitt slut, men det har det goda med sig att det är dags för alla dessa omröstningar om vilka golfbanor som egentligen är bäst.

Och det är ju rätt kul och om inte annat ett kärt diskussionsämne även om det lika hopplöst som att jämföra prestationer från olika epoker. Är, till exempel, Jordan Spieth en bättre spelare än Ben Hogan? Kanske, kanske inte, det finns inget rätt svar.

När man jämför banor tycker Bloggen att man egentligen skall skilja på banor som är bäst för proffs- och elitspelare, kontra oss andra som för det mesta har större behållning av bantyper som proffsen skulle mörda fullständigt. Två skilda världar helt enkelt.

Men nu är det som det är och snart kommer Golf Digests 50 bästa-lista, som tydligen är rikslikaren nuförtiden. Att Bro Hof vinner är lika säkert som att Zlatan  får Guldbollen. Den har helt enkelt ingen konkurrens när det handlar om design och (speciellt) kondition, de två viktigaste kriterierna. Inte ett grässtrå ligger fel, men Bloggen kan nog räkna upp något dussin banor han hellre spelar i det här riket.

I den senaste omröstningen (med 150 s k experter i juryn) var faktiskt Halmstad norra fyra, vilket får anses som en skräll med tanke på alla storbanor som sett dagens ljus de senaste åren.

Dock är den inte med i Golf Worlds senaste lista över de 100 bästa banorna på Europas kontinent. Ja, den är inte ens med bland de 100 på reservlistan och det känns ju lite mysko. Sju svenska banor har fått plats: Bro Hof på plats 16, Falsterbo 24, PGA Lakes Course (Nordea Masters-banan) 39, Barsebäck 48, Sand 53, PGA Links Course 55 och Vasatorp TC 68.

Hur olika man kan bedöma banor bevisas av att turistorganisationen  World Golf Award nyligen utsåg just Vasatorp till Sveriges bästa bana!

19 banor var nominerade, i bokstavsordning Barsbeäck, Bokskogen, Bro Hof, Ekerum, Elisefarm, Falsterbo, Frösåker, Halmstad, Hills, Kristianstad, kungliga Drottningholm, Ljunghusen, PGA National, Sand, Ullna, Vallda, Vasatorp, Vidbynäs, Visby.

Bloggen – som spelat alla utom den sistnämnda – kan i stort sett ställa sig bakom denna lista med något undantag. Ekerum har ju definitivt inte i det sällskapet att göra!

* * *

Så har kvalskolan till Europatouren börjat igen på PGA Catalunya i Spanien, ett maratonlopp över sex ronder där de cirka 30 bästa får spelrätt kommande säsong.

23 svenskar finns i deltagarlistan med 156 namn, bland dem – förstås är man böjd att skriva – Fredrik Andersson Hed, som är den spelare som deltagit flest gånger. I fjol gick det inte så bra och han hamnade på Challenge Tour, nu hoppas Halmstadbon hitta tillbaka till sin ”riktiga” arbetsplats.

Och chansen finns. När dessa rader plitas ner söndag kväll ligger Fredrik precis på rätt sida den gräns som betyder att man får spela vidare efter fyra ronder efter sina 73-68 (ett under par).

Amatörstjärnan Marcus Kinhult är bäste svensk på tredje plats med nio under par och han är inte den ende av de som spelade EM i Tylösand i somras som söker lyckan.

Scott Fernandez, Spanien, är tia med sex under, Paul Dunne, irländaren som spelade i bästbollen sista dagen i British Open, är 36:a med tre under, Ashley Chesters, England, 76:a, Jimmy Mullen, England, och Pep Angles, Spanien, 95:a.

En annan gammal Tylösandsbekanting, Steven Brown (som håller banrekordet där, satt under individuella EM för några år sedan), är 105:a efter två ronder.

Jacob Glennemo, Halmstad, gjorde också ett tappert försök att ta sig in i slutkvalet, men blev utslagen i kvalsteg två.

Världens högst rankade amatör, Jon Rahm, Spanien, då? Ja, han har sin hemvist i USA och spelar då och då på PGA-touren – som den här veckan då han mitt i (den avbrutna) fjärde ronden ligger som högt som på 15:e plats.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *