Sanningen bakom Furyks 58:a

Jaha, där rök Stensons, i Bloggens och många andras tycke, givna bragdguld all världens väg.

Den bragdjury finns inte som kan motstå en överraskande stark laginsats – och då speciellt ett damlag – hur det än går i OS-finalen i fotboll.

Ja, det skulle vara om Anna Nordqvist går och vinner OS, då är Stenson nog också rökt – fast vi golfnördar vet att hans prestation på Troon bara är bäst!

Stenson gjorde för övrigt en ypperlig insats även i Rio. Precis som Sarah Sjöstrand pallade han för favorittrycket och spelade så bra man kan begära. Det var bara det att Justin Rose spelade ännu bättre. Sånt måste man kunna acceptera även om en och annan tyckte silver var ett misslyckande av tävlingens högst rankade spelare.

Men det är samma tyckare som begriper lika lite som bragdjuryn har för (o)vana att göra…

***

Härförleden sattes ett nytt rekord för PGA-touren när Jim Furyk tog sig runt sista ronden i Travelers Championship på TPC River Highlands på 58 slag. Så lågt har ingen gått tidigare, men diskussionens vågor går förstås höga om Furyks 12 under par egentligen är sämre än de som gått på 59 på en par 72-bana.

Samma gäller rekordet i Major-tävlingar som – märkligt nog – fortfarande lyder på 63. Phil Mickelson var ju så nära man kan vara att gå på 62 på Troon för någon månad sedan, men 63 är alltså fortfarande lägst någonsin. Men visst är det egentligen en bättre prestation att gå på 63 på en par 72-bana än en par 70-bana?

Tillbaka till Furyk, som blev först att notera två ronder under drömgränsen 60 slag. Ytterligare fem spelare har gjort en 59:a och det märkliga är att alla, utom möjligen David Duval, måste betraktas som kortslående i sammanhanget.

Det var för övrigt på vippen att Furyks 58;a inte skulle komma att räknas. Hans markör Miguel Angel Carballo hade nämligen – av bara farten förmodligen – noterat en birdie på 14:e hålet när Furyks score var par och detta upptäcktes först när scorekorten skulle lämnas in. Hade Furyk skrivit på utan att kolla så noga hade han blivit diskad.

Vad behöver man då göra för att gå på 58? Ja, de flesta tror att det handlar om att ha en bra dag på greenerna, men så är det inte enligt statistikerna. Jim Furyk missade bara en fairway, träffade alla 18 greenerna, men puttade faktiskt inte osedvanligt bra utan missade ett par klart sänkbara puttar.

Däremot hade han en fantastisk bollträff på inspelen (som i genomsnitt var 122 meter långa) och la bollen i snitt 4,44 meter från hål. Däri ligger hemligheten och detsamma har tydligen gällt de som gått på 59.

Så här långt ifrån var Furyk efter inspelen: 4 m – 5 – 0 (sänkte ett inspel från 123 meter för eagle) – 1,5 – 8 – 1,2 – 0,8 – 5 – 0,5 – 4 – 5 – 1,5 – 9 – 3 – 2 – 7 – 13 – 4,5.

Det är bara att öva järnslag alltså!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *