Roligaste banan håller måttet

Beklagar att bloggen legat i träda ett tag, anledningen är bl a resor till två ytterligheter i golfsammanhang.

Bloggförfattaren har nog aldrig varit så långt ifrån en golfbana som i Chisinau (leta gärna upp var denna – med all rätt – glömda metropol ligger). Förmodligen är det de nya banorna på Svarta Havskusten i Bulgarien som är närmast, men det är en hel dagsresa dit. Minst med tanke på vägarnas skick.

Motsatsen upplevdes veckan efter i Skottland, där banorna ligger som ett pärlband öster om Edinburgh. Under en dryg halvtimmas bilfärd passerades i tur och ordning Musselburgh Old Links, Royal Musselburgh, Longniddry, Craigielaw, Kilspindie, Luffness, Gullane 1,2 och 3, Muirfield, Renaissance, Archerfields två banor, North Berwick, Glen och Dunbar. 16 banor inom tre mil – och vilka banor!!! Det är bara plånboken som sätter begränsningar att spela hela bunten.

img_1739

Musselburgh Old Links skryter om att vara äldst i världen, det råder delade meningar om det, men där har i alla fall spelats fem British Open på 1800-talet där segrarna återfinns som reliefer i det gamla klubbhuset. Inte mycket har ändrats på 9-hålsbanan, som numera är inrymd på en galoppbana, men Bloggen upptäckte att bunkervallarna byggts upp med filt i stället för torv (på samma sätt som på Halmstad Golfarenas träningsbunker) och att första utslaget flyttats. Lätt är den inte med två korthål på över 200 meter och ett annat ”mördarhål” innan man kommer till det berömda vattenhålet, Mrs Foremans pub. Kul att känna historiens vingslag om man är i krokarna.

img_1708

Hit men inte längre. På den här närmast heliga marken släpps man inte in utan vidare, men visst går det att få en starttid – om man plundrar plånboken.

Det här blogginlägget skall egentligen handla om roliga, annorlunda golfbanor eftersom två sådana skulle avverkas på den sedvanliga höstturnén, men när krutröken skingrats visade det sig att favoriten i genren håller sin förstaplats tämligen ohotad.

De här banorna liknar ingenting vi har i Sverige och ibland tror man inte de kan se ut som de gör utan att någon golfombudsman gripit in. När man väl kommit över chocken är de underbart roliga att spela. Man kan påstå att de är raka motsatsen till Bro Hof och andra moderna skapelser med sina enorma greener och bunkrar.

Efter allt man hört trodde nog Bloggen att North Berwick skulle inta toppositionen, men den blev faktiskt lite av en besvikelse eftersom de flesta hålen är högst normala linkshål. Men avslutningen är brutal i den (mot)vind vår lilla grupp fick kämpa med. På 17:e skulle Bloggen vilja se den spelare som prickar green med andraslaget och när Bloggens boll äntligen låg under marknivån efter sju slag var det en tröst att höra att även Phil Mickelson hade noterat en sjua där under ett besök.

img_1755

På North Berwick får man inte sällan spela sig ur bunkrarna i sidled.

img_1757

Det berömda 13:e hålet på North Berwick med en stenmur framför green. Hade ett golfhål sett ut så i Sverige hade Golfombudsmannen slagit till…

Bamburgh Castle hade rykte om sig att vara en exceptionell bana, en av de vackraste i hela konungadömet – och ryktet talade sant. Man glömde nästan spela, så grant var det åt alla håll. Ringenäs erkänt vackra vyer framstod plötsligt som blaha, blaha.

Banan är extremt kuperad och det kändes som om man gick i kraftig uppförsbacke mest hela tiden, men i slutet bar det (förstås) lite nerför också. Massor av blinda utslag, siktpinnar och andra konstigheter – men golfglädje i sin prydno.

Äventyret börjar med två par 3-hål och fortsätter med två par 5-or. Bara en sån sak…

img_1774

Bloggförfattaren har klackat ut bollen på fjärde hålet på Bamburgh Castle, där just slottet ses i bakgrunden.

img_1766

Betagande vy från utslagsplatsen på första hålet.

img_1776

Bamburgh Castle är oerhört kuperad och kräver sin man/kvinna att traska runt.

img_1825

Spelar man en hel dag är det fascinerande att se hur ebb och flod påverkar strandlinjen.

Summa summarum blev det inga förändringar i Bloggens topplista över roliga banor. Cruden Bay är fortfarande ohotad etta och Pennard (i södra Wales) tvåa före Bamburgh Castle och – trots allt – North Berwick.

Bloggen vill också tipsa om en riktigt bra linksbana ett par mil norr om Bamburgh Castle vid namn Goswick Links, där man kan spela 72 hål på två dagar för samma peng som en rond på North Berwick. Det tål att tänka på.

Ett bra ställe att ha sin bas är i den lilla staden nästan på gränsen mellan England och Skottland, Berwick-Upon-Tweed.

img_1863

Goswick Links, kvalbana till British Open, och en tämligen okänd pärla på den engelska ostkusten. Kan rekommenderas!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *