Från torka till rena vattenfallet

Att golf är ett märkligt spel kan vi nog alla vara överens om.

Bloggen kämpade i 47 år (och bortåt 5 000 ronder) innan en boll äntligen letade sig i hål på ett slag. Det var knappt tre år sedan och sedan dess har det inträffat två gånger till, senast i förra veckan när en oerhört välträffad järnfyra (ja, det var kallt, regnigt och motvind…) letade sig i hål på sjätte hålet på Halmstad södra.

Eftersom green ligger nersänkt gick det tyvärr inte att se när bollen gick i hål, men den låg i alla fall där när vi kom fram.

Man fyllas av en konstig känsla att man lyckats med något inom golfen – fast man vet att det bara handlar om tillfälligheter och bonntur.

img_1896

En Callaway nr 3 trängs i hålet på sjätte hålet på Halmstad södra tillsammans med ett par höstlöv.

hio

Tredje HIO:n på tre år är ett faktum.

Mellan de två senaste ”essen” gick det bara lite drygt tre månader och man måste ju undra vad det är för krafter som styr.

***

Att det underlättar att spela ofta och träffa greener är ju givet och därför gör proffsen rätt många HIO. Och de brukar till yttermera visso få bra betalt också, en bil eller så.

I Shanghai i förra veckan skulle, t ex, den som gjorde HIO på 17:e hålet få en Cadillac Escalator. Men det fanns ett förbehåll; för att Cadillacs försäkring skulle gälla måste hålet mäta 200 yards (drygt 180 meter) och det gjorde det inte inför tredje ronden.

Eftersom backtee var i dåligt skick kortade tävlingsledningen ner hålet till 193 yards och det visste alla deltagarna, inklusive Matt Kuchar.

Hans caddie John Wood sa när de kom till 17:e tee: ”Bekymra dig inte om att göra hole-in-one idag, vi får ingen bil i alla fall”.

Ja, ni fattar vad som hände. Kuchar slog förstås bollen rakt i hål.

Men när Cadillac fick höra talas om vad som hänt där borta i Kina föll man till föga och gav amerikanen en splitter ny Cadillac Escalade i alla fall. Ett lyckligt slut på historien.

”Min nioårige son frågade nyligen om jag någonsin gjort hole-in-one och vunnit en bil, så nu kan jag tala om för honom att det har jag faktiskt”, sa Matt Kuchar, den ständigt leende.

Hur det gick för Bloggen? Jodå, det blev ingen bil, i stället nöjet att få bjuda medspelarna på något gott.

Olika faller ödets lotter, men vi utövar ju heller knappt samma sport…

***

Bloggen har börjat reta sig på att yrkesspelarnas caddies får (tar?) allt mer utrymme. Det är ett evinnerligt dividerande före varje slag och två saker kunde man direkt förbjuda; att caddien över huvud taget beträder green eller ställer sig bakom för att rikta in sin spelare.

Vilket trams. Golf skall vara en individuell sport, där spelaren tar ansvar för sina beslut och caddien bär väskan. Punkt slut!

Blir faktiskt lite småirriterad när Henrik Stenson får frågan om hur han ser på morgondagen och svaret blir: ”Vi skall försöka spela lite bättre/Vi ska försöka skjuta en 65:a”. Vilka j-a vi? Har aldrig sett Stensons väskbärare hittills slå ett enda slag.

Men värst är ändå Danny Willett och Jordan Spieth. Man kan ju tro att det egentligen är caddien som spelar och deras arbetsgivare bara är någon slags redskap som råkar hålla i klubban.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *