Frosten fördärvade drömresan

Smart att utnyttja de lockande lågsäsongspriserna just nu i Skottland eller enbart idioti?

Det var frågeställningen i förra blogginlägget och svaret hamnade någonstans mittemellan.

Först och främst kan man konstatera att ingen (INGEN) kan förutspå väder mer än ett par dagar i förväg. Bloggen var före avresan inne på alla tänkbara vädersajter för att kolla hur det skulle se ut i Campbeltown vecka 47 och från början såg det mycket lovande ut med temperaturer runt 10 grader, lite blåsigt och lite regn, alltså precis vad man kan förvänta sig i västra Skottland i november.

Närmare avresan ändrades det till något svalare temperaturer, men fortfarande inte under 4-5 grader på nätterna, mindre vind och mer sol. Perfekt!

Vad det blev? Första speldagen blåsig värre men OK, sedan två frostnätter! Katastrof alltså om man är golfare. Den bana vi bodde vid, Machrihanish Old, öppnade över huvud taget inte trots att frosten försvann framåt lunchtid.

”Den greenkeeper vi hade i fjol hade tveklöst öppnat men den nye är lite försiktigare” urskuldrade sig klubbens pro, men det hjälpte ju föga. Stängt var det.

img_1960

Bloggaren gör tummen ner på Machrihanish. Inget lir p g a frost.

img_1953

Första utslaget på Machrihanish betraktas som det svåraste i golfvärlden, men det fick vi aldrig prova på. (Det här är vintertee, den ”riktiga” ligger längre åt vänster och man måste slå över stranden).

img_1948

Ugadale Hotel hette basen för spontanutflykten till Skottland, fyra timmars (oerhört vacker) bilfärd från Edinburghs flygplats.

Men vi fick trots allt våra tre speldagar, den första på relativt nyanlagda Machrihanish Dunes, en riktig klassisk links med allt vad det innebär. Det märkligaste med denna bana är att det är förtvivlat långt mellan hålen och Bloggen skulle vilja se den fyrboll som tar sig runt under fyra timmar. Men kul var det och vi hann med 27 hål i snålblåsten (över 10 sekundmeter) första speldagen innan mörkret lägrade sig framåt 16.30-tiden.

Det lustiga var att vi, sånär som på två ensamgolfare, var ensamma på banan hela dagen!

img_2031

Hål 1 på Machrihanish Dunes med det oansenliga klubbhuset i bakgrunden.

img_1939

Typiskt linksutslag.

img_2002

17:e hålet på Machrihanish Dunes.

img_2032

Slutspelat för dagen. Gardinen går obönhörligt ner 16.30.

Ersättare för den uteblivna ronden på Machrihanish Old blev Dunaverty, halvannan mil söderut. Vi var skeptiska, men det blev en underbar dag på en underbar liten bana, inte så lång men vacker som bara den.

img_1979

Vackra vyer på Dunaverty.

img_1982

De fyra första hålen spelades tillsammans med kor och greenerna hade därför elstängsel.

img_1983

Dunaverty bjuder på betydande nivåskillnader och är inte så enkel som det kan verka med sin par 66.

Sista dagen var det riktig kris när frosten var värre än någonsin. Lokalbefolkningen sa att det är oerhört ovanligt med frost redan i november, men det var ju ingen tröst för en golfsuktande fyrboll. (Extra surt var det förstås att dagen efter vi åkt hem var det 10 grader igen och hela nästa vecka är också klart spelbar…).

Vi återvände till Machrihanish Dunes och greenkeepern där förbarmade sig och släppte ut oss trots att frosten låg kvar på sina ställen och gjorde en redan tidigare svår bana nästan omöjlig att hantera. Men vad gjorde väl det?

Vi fick våra tre speldagar och totalt 27+18+9 hål, mindre än planerat visserligen, men OK. För dessa tre ronder erlade vi totalt 16 pund i greenfee eftersom det var fritt spel på Machrihanish Dunes, som ägs av hotellet.

Sedan bar det av till Gleneagles för en titt, men där var förstås också stängt för frost till många hotellgästers bedrövelse.

Budgetresan var till ända, men det fina i kråksången är att man nu måste återvända för att testa om man kommer över stranden på Machrihanish.

Platsen var en pärla – liksom hotellet!

img_2014

Banarbete på frostbelagda Gleneagles.

img_2021

Bye, bye, Edinburgh med snöbeklädda berg i förgrunden, men vi kommer tillbaka! Samma oflyt med vädret kan man inte ha två gånger…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *