Bakfull Palmer frälste alla

Det finns inte en golftidning över hela jordklotet som inte skrivit om Arnold Palmer på sistone, med anledning av legendarens bortgång förstås. Och det finns mycket att skriva om. Palmer var en ikon, en av de största genom tiderna, kanske inte som spelare – även om han förstås var bra nog – men som förebild och pr-man för golfsporten.

Svensk Golf hade ett långt reportage om hans två uppvisningsronder på Lidingö respektive Falsterbo och här kan Bloggen berätta om vartenda slag som slogs på den senare platsen den 5 juli 1968. Det är förstås nördvarning utfärdad, men många har spelat på Falsterbo och bansträckningen ser likadan ut idag, varför det kan finnas visst intresse. Däremot byggdes greenområdena om för ett antal år sedan.vilket gjort banan något svårare.

img_2051

Att få se en lirare som Arnold Palmer ”live” var på den tiden en upplevelse av stora mått. Som relativt nyfrälst golfare hade man bara kunnat läsa om honom. Det låter förstås som rena stenåldern men golf visades aldrig i den statliga tv-kanalen, webben hade ingen kommit på, och den stora internationella proffstävlingen Volvo Open såg inte dagens ljus förrän 1971 (också på Falsterbo – och Lysegården).

Skall man försöka sig på en jämförelse är det om Tiger Woods dykt upp i landet när hypen kring honom var som störst runt sekelskiftet.

Intresset för Palmer var gigantiskt. Betänk att det bara fanns runt 30.000 golfare i hela landet vid den tidpunkten och drygt 5.000 av dem mötte upp i Falsterbo för att se uppvisningsmatchen mellan Arnold Palmer/Sven Tumba mot John Cockin/Claes Jöhncke – fast de tre sistnämnda kände sig nog mest ivägen.

Och jag kan lova – med 5.000 som skall följa en enda boll blir det stökigt värre. Ville man se något var det djungelns lag som gällde…

Det var Palmer alla ville se och han inledde med en clinic där han visade upp sina färdigheter för de som kom nära nog. Vi var nog alla oerhört imponerade, ett liknande tillslag hade vi aldrig sett maken till. Eller hört. Det liksom bara svischade till och var som en annan värld – och det var det ju förvisso.

Palmer var trött och bakis efter två dagars festande, men det kunde ingen se. Amerikanen var professionell uti fingerspetsarna och gjorde verkligen sitt yttersta för att frälsa åskådarmassorna.

Så här tacklade han Falsterbobanan:

Hål 1 (390 meter, par 4): Lång drive mitt i fairway, järn-6 i vänster greenbunker, snyggt bunkerslag, tvåputt, bogey.

Hål 2 (155 meter, par 3): Järn-6 kort höger på green, tvåputt, par.

Hål 3 (460 meter, par 5): Drive i högerruffen, trä-4 i vänster greenbunker, vackert bunkerslag, enputt, birdie.

Hål 4 (365 meter, par 4): Drive mitt i fairway, järn-8, enputt, birdie.

Hål 5 (355 meter, par 4): Drive mitt i fairway, järn-9, enputt, birdie.

Hål 6 (160 meter, par 3): Järn-6 till tre meter från flagg, men missad birdieputt, par.

Hål 7 (290 meter, par 4): Drive i högerruffen kort green, chip med sandwedge till två meter från hål, enputt, birdie.

Hål 8 (180 meter, par 3): Järn-4 över green, chip men missad kortputt, bogey.

Hål 9 (385 meter, par 4): Lång drive mitt i fairway, järn-9 kort green, chip två meter för långt, tvåputt, bogey.

Hål 10 (350 meter, par 4): Drive i fairwaybunkern till höger, järn-9 in på green, tvåputt, par.

Hål 11 (125 meter, par 3): Järn-7 farligt nära vattenhindret till höger, men en turlig studs för in bollen på green, tvåputt, par.

Hål 12 (355 meter, par 4): Drive i höger fairwaybunker, järn-7 till höger om green, chip, tvåputt, bogey.

 Hål 13 (535 meter, par 5): Den längsta drive som någonsin setts på Falsterbo, trä-3 till höger om green, sandwedge, tvåputt, par.

Hål 14 (205 meter, par 3): Trä-3 till höger på green, tvåputt, par.

Hål 15 (440 meter, par 5): Ny lång drive mitt i fairway, järn-6 två meter från flagg, tvåputt, birdie.

Hål 16 (305 meter, par 4): Drive mitt i fairway, lös järn-9, tvåputt, par.

Hål 17 (350 meter, par 4): Enorm drive mitt i fairway, skuren wedge i höger greenbunker, bollen nästan helt begravd, men Palmer slår likväl upp den och sänker för par.

Hål 18 (445 meter, par 5): Drive på högersidan. helmissad järn-3, wedge kort på green, tvåputt, par.

Palmer tar sig runt på 70 slag utan att ha sett banan tidigare och därmed stod sig John Cockins banrekord på 66. Denne gick på 74, Claes Jöhncke 75 och Sven Tumba 76.

img_2053

Men publiken fick se vad de kommit för att se, hur en av världens bästa spelare hanterar sina verktyg. Kraftfullt var bara förnamnet och säkert var det en och annan som efter det anmälde sitt intresse att börja lira golf.

Vad Bloggen känner till uppträdde Palmer bara ytterligare en gång i Sverige, 1974 på Hovås i samband med en stjärngala för att celebrera ett båtdop (!).

Året efter Palmer-galorna var det dags att dregla igen när Jack Nicklaus dök upp i Sverige för två uppvisningar i Örebro och Båstad, och 1970 kom Billy Casper till Bokskogen.

Det var så vi golfnördar fick se den yppersta eliten innan Tumba, som sagt, drog igång Volvo Open 1971. Men det är en helt annan historia.

img_2054

Precis som på Palmer-galan kostade det 20 spänn att se Jack Nicklaus i Båstad den 2 juli 1969. Den väldige Nicklaus var lite seg på första nio, men gick fyra under par på sista och slutade på 72. Övriga scorer är Sven Tumba 75, Tony Liedholm 79 och dansken Nils Elsöe-Jensen 80.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *