Varför sjunger inte Belgien på franska?

Dags för Belgien, ett land som har slutat på sistaplats hela åtta gånger.

10. Axel Hirsoux – ”Mother” (Belgien)

Tionde låt i första semin. Nu blir det en storslagen powerballad (grattis Sanna, ännu en konkurrent!)

 

 

Belgien är ett av de länder som har experimenterat mest i Eurovision. Framförallt när det gäller språk, då de har haft bidrag på franska, holländska, engelska, italienska och även ett påhittat språk.

Ett problem när de väljer engelska är att de inte alltid är så bra på detta. Det har gjorts plågsamt tydligt flera av de senaste åren.

Där har vi ett problem med årets bidrag. Axel har franska som modersmål, och han hade tjänat så mycket på att sjunga sin låt på detta vackra musikspråk. Framförallt i en sån här typ av låt. Nu går budskapet i och för sig fram bättre, om hans kärlek till sin mamma. Men även om man inte visste vad orden betyder, men visste ämnet, så skulle det gå fram ändå.

Han har en bra röst, men vissa låtrader känns konstiga. Att hans mamma är hans ”guiding light” förstår man, men att hon är en satellit? Låten är överlag lite tråkig, men har en skön tyngd och kommer nog att tilltala många.

Och jag tror inte att övriga Europa bryr sig om hans franska accent i engelskan. Många kommer gilla honom, och låten han sjunger. Belgien har inte vunnit sedan 1986. De senaste tio åren har man bara kommit till final två gånger, men om Axel skulle komma på tanken att ändra sin låt till franska i Köpenhamn så skulle landet ha möjlighet att få en riktigt bra placering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *