Ukraina är tillbaka – mer politiskt än någonsin

Dags för en av årets fyra länder som göra comeback.

 

Semifinal 2

Jamala – ”1944” (Ukraina)

 

Eurovision och politik har inte med varandra att göra, bla bla bla. Oavsett hur rätt det borde vara så är det inte så verkligheten ser ut. Verkligheten ser nämligen ut så att Ryssland invaderade Ukraina 2014. Förra året kunde inte Ukraina därför vara med. Kulorna viner inte lika mycket längre, och Ukraina är tillbaka.

 

Låten de har valt är också väldigt politisk. Den handlar om hur Sovjet (Ryssland) fördrev Krim-tatarerna från Ukraina 1944, därav låttiteln. En av dem som råkade ut för detta var sångerskans gammelmormor, och textraderna i refrängen (som är på krimtatariska) är sådant som sångerskan Jamala har hört sin gammelmormor berätta om detta.

Produktionen hävdar att detta inte på något sätt ska vara några referenser till den utrensning av Krim som Ryssland har stått för på sistone, men det är svårt att undvika liknelsen.

Låten har också varit föremål för en utredning om den är för politisk, men man har alltså kommit fram till att den får vara med.

Eurovisions fans kommer att välkomna Ukraina tillbaka med öppna armar, och samtidigt se ner på Ryssland för vad de har gjort politiskt. Det har kostat dem segern framförallt 2015, men på ett sätt också 2014. Det kan bli en repris 2016. Återigen, det här handlar inte om huruvida politik och musik borde blandas ihop eller inte, utan hur verkligheten faktiskt ser ut.

 

Låten då? Jag är verkligen inget fan. Jag gillar inte alls detta. Den kanske har ett fint budskap, men låten är så dålig. Jag har inget emot att man har ett starkt och viktigt budskap, tvärtom. Conchita Wurst gjorde detta på ett perfekt sätt 2014. Men detta är inte bra.

Låten ligger högt på bettinglistorna. Så den har chanser att gå vidare till final. Och då skulle Ukraina fortsätta sin starka trend, nämligen att de aldrig har missat att ta sig till final. Det är start jobbat. Men skulle trenden hänga i sig i år så tycker jag inte att de förtjänar det. Oavsett hur synd det är om alla som förtrycks av Ryssland.

 

Betyg: 1 brinnande vägg, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Armenien (2p), Kroatien (4), Finland (2), Grekland (3), Ungern (4), Moldavien (4), Nederländerna (3), Ryssland (4), San Marino (2), Österrike (4), Azerbajdzjan (4), Bosnien & Hercegovina (2), Cypern (4), Tjeckien (3), Estland (2), Island (5), Montenegro (3), Malta (3)

Semifinal 2:

Lettland (2), Polen (2), Schweiz (3), Israel (3), Vitryssland (2),
Serbien (5), Irland (4), Makedonien (3), Litauen (3), Australien (4), Slovenien (4), Rumänien (3), Bulgarien (5), Danmark (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *