Frankrike letar efter en vinst

Resten av finalbidragen har inte fått några startnummer ännu, så de kommer i alfabetisk ordning (engelsk stavning).

 

Finalen

Amir – ”J’ai cherché” (Frankrike)

 

Sedan konceptet med Big 4/5 har Frankrike varit automatiskt kvalificerade till finalen, och det har inte alltid varit det bästa. De har flera år skickat okej låtar, men inte sådana som har känts som seriösa vinnarkandidater. Men efter Tysklands seger 2010 och Italiens framgångar sedan de kom tillbaka 2011 så känns det som att Frankrike har skärpt till sig. Och det tackar vi för. (Nu ska vi bara få Storbritannien att fatta det också).

 

I år skickar de en modern låt som skulle kunna spelas på de flesta radiokanaler i Europa, liksom på dansgolven.

Som vanligt är låten på franska, men de senaste tio åren har Frankrike experimenterat lite med att släppa in engelska. Först på skämt, nu mer på riktigt. Det blir dock lite varken eller när man kör på både franska och engelska, men det är förlåtet. Det är en bra låt, och den kommer troligtvis gå bra i finalen. Just nu ligger den tvåa på många bettinglistor (efter Ryssland) och det kan mycket väl bli så att vi får åka till Paris nästa år. Det hade varit väldigt kul att se vad ett av de mer klassiska Eurovision-länderna skulle kunna bjuda på i arrangörsväg, så jag skulle gärna se att denna vann.

Ett problem kan bli att det är väldigt likt förra årets vinnare, Måns, men det gäller ju även för Ryssland, så det ska nog inte vara något större hinder.

Och eftersom de båda är bra låtar så är jag så fräck att jag blandar in politik i det hela och säger: Heja Frankrike!

 

Betyg:

4 kampsportsutövare, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Armenien (2p), Kroatien (4), Finland (2), Grekland (3), Ungern (4), Moldavien (4), Nederländerna (3), Ryssland (4), San Marino (2), Österrike (4), Azerbajdzjan (4), Bosnien & Hercegovina (2), Cypern (4), Tjeckien (3), Estland (2), Island (5), Montenegro (3), Malta (3)

Semifinal 2:

Lettland (2), Polen (2), Schweiz (3), Israel (3), Vitryssland (2),
Serbien (5), Irland (4), Makedonien (3), Litauen (3), Australien (4), Slovenien (4), Rumänien (3), Bulgarien (5), Danmark (2) Ukraina (1), Norge (2), Georgien (1), Albanien (2), Belgien (4)

Finalen:

Sverige (3)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *