Bästa låtarna senaste tio åren: Plats 21-25

Nu är det nog dags för många att bli förvånade över mina val.

Nu är vi inne på de låtar som har hamnat på den övre halvan av min topp 50-lista.  Och bland just de här fem låtarna finns det en som känns given som topp-låt hos de flesta, men också fyra andra som många kanske inte ens hade haft med på sin egen topp 50-lista. Och det är det som jag tycker är så kul med detta, att det finns så olika tycken och smaker.

Det är verkligen stor spridning bland dessa fem låtar. Tre som inte ens tog sig vidare från sin deltävling, en som fick bronsmedalj, och en som gick och vann hela skiten – inte bara i Sverige utan även i Eurovision.

 

Plats 25

Artist:  Lovestoned

Låt: Thursdays

År:  2010

Placering: Blev sexa i sin deltävling

Kommentar:

Detta är en låt som de flesta nog inte ens kommer ihåg, men en låt som jag har gillat ända sedan den kom. Jag tycker att den är så härlig. En skön blandning av hippiehymn och fransk chanson, i melloförpackning.

Gruppen är en blandning med musiker från Sverige och Tyskland. De har inte haft några större framgångar i Sverige varken före eller efter Melodifestivalen 2010, men då fick de till nåt som åtminstone jag fäste mig vid. Den hade kunnat få ett bättre öde än att sluta näst sist, åtminstone gå vidare till andra chansen i stället för Pernilla Wahlgren, som senare tog sig till final och där slutade allra sist.

 

Plats 24

Artist: Jennifer Brown

Låt: Never been here before

År:  2009

Placering: Blev sjua i sin deltävling

Kommentar:

Återigen, många kommer nog bli förvånade över att den här låten ens finns, än mer att jag har den så högt på listan.

Ännu en i raden av låtar som jag gillade direkt när jag hörde den, även om så många andra inte gjorde det. Den slutade nämligen näst sist i sin deltävling. Fullkomligt orättvist. Dock var det en tuff deltävling, och jag har två andra låtar från den högre upp på listan. Men en plats i andra chansen kunde man ha önskat åtminstone.

Jag gillar verkligen Jennifers röst, och även låten. Den har en mystik och tragik som sätter sig och berör. Jag gillar storbandskänslan med lite Broadway, och lite Bond.

 

Plats 23

Artist:  Velvet

Låt: Deja vu

År:  2008

Placering: Blev femma i sin deltävling

Kommentar:

Nu börjar det nästan bli tjatigt, men… För tredje gången i rad. Här är en låt som jag gillade redan från början, men inte så många andra.

I mitten av 00-talet lyssnade jag väldigt mycket på den här typen av musik, en genre som är power, dansant, snabba låtar, coola nummer. Och jag tycker att inom det här gebitet så är Velvet en av de bättre, och framförallt med den här låten.

Tyvärr gick den bara till andra röstningsomgången i sin deltävling, och sedan var det stopp. Den hade mycket hellre fått slå ut Suzzie Tappers tråkiga ”Visst finns mirakel”. Eller bytt plats med valfritt finalbidrag, Amy Diamond med ”Thank you” och Chirster Sjögren med ”I love Europe”. E-Type & The Poodles andra chansen-låt kan dock få vara kvar. Eller varför inte E-type och Velvet direkt till final. Då hade jag varit nöjd.

En detalj jag tycker är lite rolig är programledaren Kristian Luuks svenska (”franska”) uttal av låttiteln i början, när den uppenbarligen ska ha engelskt uttal.

Velvet träffade jag i våras i Stockholm under Eurovision-veckan. Hon och Shirley Clamp var värdinnor på Euroclub under veckan. De framförde dels sina egna låtar, men sjöng också andras hits och presenterade alla artister som uppträdde. På bilden nedan frmaförde de ett medley med låtar av Prince, som då nyligen hade gått bort.

velvet o shirley

 

velvet

Plus att jag träffade på henne senare på Euroclub också.

 

Plats 22

Artist:  The Moniker

Låt: Oh my god

År:  2011

Placering: Gick till andra chansen där den först slog ut Linda Pritchard (”I’m alive”) och sedan Pernilla Andersson (”Desperados”). Därefter slutade den trea i finalen.

Kommentar:

Om jag var hyfsat ensam om att gilla de tidigare tre låtarna så var det fler som höll med mig om den här. Efter att ha gått till andra chansen lyckades vinna två dueller och sedan sluta trea i finalen av Melodifestivalen 2011, efter de både kombattanterna Danny och Eric.

Denna låt är fullkomligt ljuvlig med sin 60-talsinspirerade framtoning, scenografi, kläder och ton. Det är en enkel låt på sätt och vis, men den sätter sig direkt och man blir riktigt glad av den. Hela känslan i den är helt rätt, och allt funkar perfekt. Grejen med rullbandet var nydanande då, men i dag ser man det överallt.

Detta var en av mina favoritlåtar 2011, och är fortfarande. Men faktum är att tre andra låtar från detta år ligger före på listan…

 

Plats 21

Artist: Måns Zelmerlöw

Låt: Heroes

År:  2015

Placering: Gick direkt till final, vann Melodifestivalen 2015, tog sig vidare från semifinalen i ESC och vann sedan Eurovision Song Contest 2015.

Kommentar:

Från att jag har haft låtar där många nog har sagt ”va, varför kom den så högt upp?” så kommer nog många nu säga ”va, varför kom den så långt ner?”.

Men missförstå mig inte. Jag tycker att detta är en riktigt bra låt. Det finns ingen låt från den finalen som hade kunnat ta hem Eurovision (troligtvis) och jag älskar Måns Zelmerlöw.

Dock är inte detta min favoritlåt med Måns. Och den har vissa partier som hade kunnat vara ännu bättre. Jag gillar verkligen verserna, men refrängen hade faktiskt kunna vara ännu bättre, och inte lika upprepande. De blir lite tama emellanåt, framförallt när de inleds.

Det finns andra låtar jag personligen gillar bättre och hamnar högre på listan. Men jag motsäger inte det faktum att denna låt innebar Sveriges sjätte seger i Eurovision och möjliggjorde min grymma vecka i Stockholm förra året.

Men misströsta inte för mycket. Måns återkommer på min lista, mycket högre upp.

 

Tidigare placeringar på listan:

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *