Bästa låtarna senaste tio åren: Plats 16-20

(Uppdaterat inlägg. Eftersom jag hade missat en låt, som egentligen skulle ha varit nummer 16, så lägger jag in den här också. Det finns alltså två stycken nummer 16)

Hej! Hoppas att ni har haft en bra helg! Nästa vecka drar Melodifestivalen äntligen igång igen! Jag har också på gång ett par intervjuer med några av årets deltagare, dock via telefon. Men det ska bli kul. Bland annat ska jag prata med en tidigare Eurovision-vinnare.

Så det blir mycket intressant som händer fram till nästa helg. men först har vi ju en lista att gå igenom, och nu är vi nere på låga nummer. Det finns många givna topplåtar kvar som kommer högre upp, men när det gäller låtarna i dag så är det nog återigen många som kommer att höja på ögonbrynen, för flera av dessa bidrag hade nog inte kommit så högt på vissa listor.

Men det blir fart i dagens bidrag i alla fall!

 

Plats 20

Artist:  Lili & Susie

Låt:  Show me heaven

År:  2009

Placering: Gick till andra chansen, där den först slog ut BWO (”You’re not alone”) men åkte sedan ut mot Sarah Dawn Finer (”Moving on”).

Kommentar:

Lili & Susie gjorde comeback i tävlingen efter 20 år, och jag fullkomligt älskade det. De hade tagit med sig det bästa från sin 80-talsmusik men ändå lyckats få det modern och dansant. De som hängde med mig på dansgolven våren 2009 vet nog hur mycket jag gick igång varje gång denna spelades, och försökte mig på deras hand-dans.

Detta var en riktigt svår deltävling, där de slogs mot Måns Zelmerlöw, Jennifer Brown (två låtar som jag har haft med tidigare på listan), Amy Diamond och Cookies & Beans, plus HEAT, som gick direkt till final. Så det blev andra chansen, men sedan stopp där.

Jag var besviken på att den inte gick till final, men så är det. 2009 var ett bra år (förutom de två som hamnade i  topp). Och den här låten finns fortfarande kvar i min repertoar av mellolåtar som spelas när det kan behövas lite fest och dans.

 

Plats 19

Artist:  Magnus Carlsson

Låt: Live forever

År: 2007

Placering: Blev femma i sin deltävling

Kommentar:

Detta kan vara en av de gånger när jag har blivit mest chockad över resultatet i en deltävling. Jag förstod verkligen inte hur den här låten åkte ut. Den gick alltså inte ens till andra chansen!

Jag säger ingenting om Måns låt, men Magnus Carlsson hade mycket hellre fått gå direkt till final i stället för Sebastian Karlssons ”When the night comes falling”, och framförallt hellre tagit sig till andra chansen hellre än Sonja Aldén eller Nanne.

Jag tycker fortfarande att detta är en bra låt, med Magnus typiska schlager i modern kostym. Det är lite Abba och lite Alxazar. Visst, det märks lite att det är tio år sedan den här låten kom, men i min bok finns den fortfarande med.

 

Plats 18

Artist:  Samir & Viktor

Låt: Bada nakna

År: 2016

Placering: Gick till andra chansen där den slog ut Dolly Style (”Roller coaster”) och slutade sedan sist i finalen.

Kommentar:

Detta är den sista tramslåten på listan, så nu kan ni andas ut. Men jag anar att många ändå är förvånade/förbannade/förbluffade. Hur kan denna hamna på listan över huvud taget!?

Jo, det är lite samma som jag skrev om Sean Banan. Detta är en bra låt, men inte för låten i sig, utan för att den har så mycket av det som behövs i Melodifestivalen. Den sätter sig direkt på hjärnan, den är lätt att sjunga med i, den har ett enkelt med snyggt nummer, och den har så mycket glädje i sig. Den funkar perfekt till allsång också, och är grym på dansgolvet.

Detta är ingen låt som ska ha med några vinstchanser att göra, men jag tycker att i en final behövs det ett sånt här bidrag.

Detta är ett av de bidrag som jag såg live under veckan i Halmstad, och intervjuade de båda herrarna. Det gick sådär. Framförallt den ena halvan av duon var väldigt disträ och brydde sig inte så mycket om nånting. Gav ett rätt osympatiskt intryck. Jag säger inte vem. Men Viktor var trevlig…

IMG_6471

En grej som är synd är att dansarna inte får mer tid i bild. Framförallt breakdansaren som är i vattnet är så sjukt bra. Hon var med på efterfesten och körde en massa dans-battles, där hon självklart vann allting.

Men överlag är detta en sån riktig käftsmällslåt som inte går att värja sig ifrån, och därför hamnar den där den gör.

 

Plats 17

Artist:  Oscar Zia

Låt: Yes we can

År: 2014

Placering: Gick direkt till final, där den slutade åtta.

Kommentar:

Lagom till att Obama sorgligt nog har lämnat Vita Huset så kommer här hans bevingade slogan från 2008, fast i melloskrud.

Detta är en väldigt simpel låt egentligen, men jag tycker den är så bra. Återigen har vi här så mycket glädje att det rinner över. Men det gör inget. Det är dans och trevligt, med bra sång och dans. Underbart!

Jag gillar Oscar Zia, och tycker att han ska göra mer fartfyllda bidrag, hellre än Human som han gjorde ifjol. Det behöver inte vara lika glättigt som den här, men eftersom han är en bra artist både vad det gäller sång och dans, så tjänar han på att gå den vägen.

 

Plats 16

Artist:  Anton Ewald

Låt: Begging

År: 2013

Placering: Gick till andra chansen där han slog ut Behrang Miri (plus bland annat Oscar Zia, apropå förra placeringen) med ”Jalla Dansa Sawa” och slutade sedan fyra i finalen.

Kommentar:

Detta är en riktigt bra mellolåt, och liksom Oscar Zia har Anton både dansen och sången. Det är en grym låt som man rycks med i direkt. Så bra!

Året efter kom han tillbaka med en mycket sämre låt, men sedan har det varit lite tyst från artisten Anton Ewald. Han får jättegärna göra en comeback, med en låt mer i klass med Begging snarare än Natural.

 

(Plats 16)

Artist:  Shirley’s Angels

Låt:  I thought it was forever

År:  2011

Placering: Gick till andra chansen, där den åkte ut i första rundan mot Pernilla Andersson (”Desperados”).

Kommentar: Detta är riktigt snyggt. Det är en häftig låt, där Alexander Bards låtskrivarkonst verkligen kommer till sin eminenta spets. Den är så coolt uppbyggd. Jag gillar verkligen detta.

Gruppen, som inte blev så långlivad, bestod av Shirley Clamp och de tidigare bakgrundsdansarna och -sångerskorna Vera Prada och Jessica Marberger. Dock är det konstigt att när dansare är inblandade, att det blir såpass konstig koreografi. Framförallt hoppa-groda-dansen är bara märklig.

 

 

Sådär, bara 15 låtar kvar på min lista. Många av dessa är nog väntade, med bland annat fyra vinnarlåtar. Men än så kan jag nog komma med en del chocker för er…

 

 

 

Tidigare placeringar på listan:

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *