Bästa låtarna senaste tio åren: Plats 11-15

Nu är vi uppe och nosar på de låtar som precis har missat topp 10 på min lista över de bästa bidragen sedan 2007. Åtminstone en av låtarna kommer nog som en överraskning för en del att den är med så högt upp. Men vi har även med två låtar som vann Melodifestivalen och slutade topp 5 i hela Eurovision.

 

Plats 15

Artist:  Amanda Fondell

Låt:  Dumb

År:  2013

Placering: Sjua i sin deltävling

Kommentar:

Detta är den näst sista av mina låtar som inte tog sig till final. Och jag tycker fortfarande att det är konstigt att den åkte ut så tidigt. Det var dock en väldigt märklig deltävling, med flera bra låtar som åkte ut.

Den stora anledning var tramslåtarnas tramslåt, ”En riktig jävla schlager”, med Ravaillacz, som gick direkt till final. Men sedan tog sig en annan låt vidare (som kommer högre upp på min lista), men det fanns flera låtar som hade kunnat göra det. Amanda, Eddie Razaz, Martin Rolinski och Janet Leon hade alla finalvärdiga låtar.

Amanda var min favorit när hon var med i (och vann) Idol 2011. Hon har en väldigt speciell röst, bruten och forcerad, men som funkar. Och jag tycker att den här låten är så cool. Lite Bond-inspirerad, dystopisk och suggestiv. Jag förstår mig inte på svenska folket i detta fall. Visst, en tuff deltävling, men näst sist? Nej, det är bara dumt.

 

Plats 14

Artist:  EMD

Låt:  Baby Goodbye

År:  2009

Placering: Tog sig direkt till final, där den slutade trea.

Kommentar:

Nu när jag har sammanfattat de senaste tio åren så har jag kommit fram till att 2009 var ett riktigt bra melloår, trots att de som kom etta och tvåa inte är några stora favoriter för min del. Men efter Malena och Caroline kom Sveriges då hetaste boyband, bestående av tre duktiga Idoldeltagare.

Detta är en riktigt grym låt. Härlig blandning av skön lugn låt och fartfylld show. Ett snyggt framträdande, proffsiga sångare, en låt som sätter sig, det blir bara så bra på alla sätt.

När min lista är klar kommer jag att sammanställa en massa saker, typ vilka år som har med mest och minst antal låtar, fördelningen män/kvinnor och liknande. Men jag kan redan nu säga att 2009 har med många låtar – och detta är den absolut bästa av dessa.

Och dessutom fick jag träffa Mattias i våras.

IMG_6399

(och Albin också såklart)

 

 

Plats 13

Artist:  Yohio

Låt: Heartbreak hotel

År: 2013

Placering: Gick direkt till final, där den slutade tvåa (men fick överlägset flest tittarpoäng).

Kommentar:

Åh, vad arg jag var när Robin Stjernberg slog denna låten på mållinjen i finalen 2013. Den här låten är så många gånger bättre! och inte bara det. Det hade varit nåt helt annorlunda, en cool grej att skicka när Sverige hade tävlingen på hemmaplan. Det hade varit en så cool grej för Sverige att göra.

Men nej, istället går Robin och vinner.

Mitt missnöje med ”You” har lagt sig lite. Det är en bra låt, och Robin sjunger fantastiskt, det kan jag erkänna. Men. Yohios låt så ändå så himla många gånger bättre. Så cool och annorlunda. Så jag har inte kommit över detta ännu.

Tyvärr återkom Yohio med en mycket sämre låt året efter. Då var de japanska influenserna som bortblåsta, och därmed det speciella med Yohio. Han får gärna återkomma med något nytt och häftigt, och då hoppas jag inte att Sverige missar att ta den chansen till något unikt i Eurovision Song Contest.

Och, speaking of Eurovision…

 

Plats 12

Artist:  Sanna Nielsen

Låt: Undo

År: 2014

Placering: Gick direkt till final, där hon vann. Kom sedan trea i Eurovison Song Contest.

Kommentar:

Nu är vi nere på en massa bra låtar, och här är nog Melodifestivalens största ”äntligen”-ögonblick. Sjunde gången gillt fick äntligen Sanna Nielsen vinna.

Detta är en perfekt powerballad. Allt är bra med den. Låten är bra, men framförallt är Sanna Nielsen outstanding. Att hon sjunger bra vet vi redan, men här bli det så mäktigt. Jag gillar också hur låten byggs upp och blir mer och mer powerful. En av Fredrik Kempes bästa produktioner.

Scenen är riktigt snygg, och det är Sanna också. Hennes styling har i många melloframträdande snarare fulat ner henne, men här är allt rätt, både styling, kläder och frisyr. I kombo med ljusshowen blir det bara alla rätt.

Det enda som kan vara dåligt med detta är att nu när Sanna Nielsen har vunnit så kanske hon inte är så sugen på att komma tillbaka till mellon.Framförallt inte nu när hon har olika tv-uppdrag, bland annat leder hon Allsång på skansen med bravur.

Men med tanke på att hon inte har så stor musikkarriär utanför tävlingen så kanske hon gör en comeback någon gång i framtiden.

 

Plats 11

Artist:  Frans

Låt:  If I were sorry

År: 2016

Placering: Gick direkt till final, där den vann. Slutade femma i Eurovision song contest.

Kommentar:

Den som är mest chockad över den här placeringen är nog jag själv. Hade jag gjort den här listan för tio månader sedan så hade den nog inte ens kommit med på topp 50. Jag var så besviken att den vann, av flera anledningar. Dels tyckte jag att det fanns bättre låtar i finalen. Men Frans kändes också så omogon, kunde inte ta kameravinklar, låten var träig och tog aldrig fart och bara monoton.

Men något har hänt. I stort sett för varje gång jag har hört den så har jag gillat den lite mer. Och så har det fortsatt. Jag har fortsatt att tycka mer och mer om den, till att jag har kommit till en punkt att jag tycker att den är riktigt, riktigt bra.

Nu förstår jag det som alla andra insåg redan då. Detta är en modern låt, med Justin Bieber-vibbar, som bara är så skönt. Den har ett jättesmart upplägg. Väldigt lågmäld, men får ändå så mycket sagt. Jag gillar verkligen de instrumentala partierna, men även Frans pojkaktiga charm. Den minimalistiska showen funkar också perfekt till det här.

Svenska folket älskade det, och det gjorde även Europa. En femteplats är den näst bästa placeringen någonsin för Sverige på hemmaplan.

Jag fick chansen att träffa och intervjua Frans i Stockholm förra året, och det var också trevligt. (Dock bara en treminutersintervju i speeddating-format). Han kändes mycket mer mogen än jag hade trott.

image

Så jag erkänner att jag hade fel förra året. Detta är en riktigt bra låt.

 

Sådär, nu är det bara tio låtar kvar på listan. Spännande, spännande 🙂

 

Tidigare placeringar på listan:

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

Plats 16-20

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *