Bästa låtarna senaste tio åren: Plats 1-5

Döttedödöttedödö!

Det var alltså en fanfar, för er som inte förstod det 😉 Och den förkunnar att det nu har blivit dags att avslöja vem som har vunnit på min lista över de bästa låtarna i Melodifestivalen de senaste tio åren. Samt såklart de två övriga som får medaljer, liksom de två låtar som precis missade pallen.

Min vinnare kommer nog att överraska många, och jag kan tänka mig att flera hellre skulle vilja se min tvåa som etta. Men nu är det så här min lista har blivit.

Det blir enormt stor spridning i vilka typer av låtar som hamnat på topp 5. Precis som det ska vara.

Jag kommer senare även att skriva en sammanfattning av listan, med massa mer info, samt en sammanställning av alla 50 låtar (eller 51 som det har råkat bli nu i och med misshappen igår…)

Men men, här är de nu, mina topp 5:

 

Plats 5

Artist:  Sara Varga

Låt: Spring för livet

År:  2011

Placering: Gick till andra chansen, där hon först slog ut Loreen (”My heart is refusing me”) och därefterLove Generation (”Dance alone”). I finalen slutade hon nia.

Kommentar:

På ett sätt en av de märkligaste låtarna som Melodifestivalen har skådat. En liten trevlig visa/chanson på svenska om – kvinnomisshandel. Det är ett så tungt ämne, och texten är så hemsk. Men det blir så bra. Det görs på precis rätt sätt, och låten går rakt in i själen. Den berör på ett sätt om få andra låtar någonsin har gjort.

Den är så stark den här låten. Och det passar så bra med kontrasterna med den väna, söta Sara som obehindrat sjunger om något så jobbigt som det här. Det gör det hela ännu mera otäckt, så att säga.

2011 var detta den av låtarna jag gillade allra bäst i finalen. Men nu i efterhand har en annan låt smugit sig upp och förbi, vilket ni märker om två placeringar…

 

Plats 4

Artist:  Timoteij

Låt:  Kom

År:  2010

Placering: Gick direkt till final, där de slutade femma

Kommentar: En perfekt svensk schlager av modernt stuk. Jag älskar etnotonerna i blandning med trallvänlig refräng. Låten sätter sig direkt. Detta kan vara en av de bästa låtarna på svenska på mycket länge i mellon (åtminstone är den det på min lista…).

En grym danslåt och nåt man blir glad av. Hade jättegärna fått vinna finalen 2010. Det hade varit kul att skicka något så ”typiskt svenskt” till Eurovision, som omväxling.

Jag fick träffa och intervjua tjejerna sommaren 2011, och de var mycket trevliga. Tyvärr har bandet nu meddelat att de ska lägga ner, vilket är synd. Jag hade gärna sett dem komma tillbaka till mellon med något sånt här, och inte som den mycket tråkigare Stormande hav som de gjorde 2012.

 

 

 

Plats 3

Artist:  Eric Saade

Låt:  Popular

År:  2011

Placering: Gick direkt till final, där Eric vann Melodifestivalen 2011. Slutade trea i Eurovision.

Kommentar:

Detta är en av många låtar som jag har kommit att tycka mycket mer om efter ett tag. När den var med 2011 tyckte jag väl bara sådär. Okej, den är inte dålig, men ska den verkligen vinna?

Nu idag tänker jag: självklart skulle den vinna! Kanske inte bara i Sverige, utan 2011 hade den lika gärna kunnat ta hem Eurovision, för det var ett rätt svagt år. Framförallt tvåan Italien som smög förbi Eric på sista poängen som delades ut. Men även jämfört med vinnaren Azerbajdzjan.

Detta var också slutet på kräftgången för Sverige i Eurovision-sammanhang. Förutom Carola femteplats 2006 så hade placeringarna varit dåliga för Sverige sedan 2005: 19, 5, 18, 18, 21, missad final. Men Eric startade i stället trenden: 3, 1, 14, 3, 1, 5. Lite skillnad…

Detta är peaken för Fredrik Kempes ultimata partylåtar som dessutom görs perfekt av Eric Saade. Han är en riktig artist som har sången, dansen, showen, outfiten, allt!

2011 gillade jag många låtar. Flera gick inte till final. Väl där tyckte jag bäst om Sara Varga. Men eftersom man visste att kampen om slutsegern skulle stå mellan Eric och Danny så hoppades jag på Danny. Men nu i efterhand erkänner jag att både Sanna Nielsen, The Moniker, Shirleys Angels, Jenny Silver, Sara Varga och Danny skulle besegras. Eric Saade var helt enkelt bäst 2011. Och den håller, även så här sex år senare.

 

Plats 2

Artist:  Loreen

Låt:  Euphoria

År:  2012

Placering: Gick direkt till final, där den vann Melodifestivalen 2012. Gick sedan och vann Eurovision Song Contest 2012, och slog rekord i antal 12-poängare.

Kommentar:

Det finns inte mycket att säga om denna. Detta kan vara den bästa låten i Eurovision song contest någonsin. Den är helt enkelt perfekt.

Låten i sig är bra, och Loreen gör den så mycket större. Det mystiska framträdandet gör sitt till, och helheten blir inget annat än perfektion.

Denna låt bröt Sveriges längsta torrperiod mellan Eurovision-vinster (då räknar jag inte från första gången man var med till första segern), men banade väg för den kortaste torrperioden (tre år till nästa vinst). Loreen tog Sverige tillbaka till den absolut toppen, vilken Eric Saade hade varit och nosat på året innan.

Den här låten hade lika gärna kommit etta på min lista. Men nu blev det så här, att jag gillar helt enkelt min etta lite bättre. Men jag skulle absolut kunna tänka mig att erkänna att Euphoria är den bästa låten någonsin. Jag kommer inte att bråka om någon påstår det. Men min personliga favorit är dock…

 

 

Plats 1

Artist:  Wiktoria

Låt:  Save me

År:  2016

Placering: Gick direkt till final, där hon slutade fyra.

Kommentar:

Jag kan inte värja mig. Jag fullkomligt älskar den här låten. Det är så mycket med den som jag gillar. En anledning är att den var en sån överraskning. Wiktoria var helt okänd innan förra årets tävling. Men så kom hon med den här låten som bara knockade alla, och tog sig direkt till final som bästa låt där, för artister som David Lindgren, Molly Pettersson Hammar samt Tommy Nilsson, Uno Svenningsson och Patrik Isaksson.

Sedan i finalen fick hon, också lite oväntat, näst flest röster från tittarna, bara bakom storfavoriten Frans.

Låten är både ny och gammal. Gamla discotoner med modern ljusshow, och en forcerad röst som funkar perfekt i det här sammanhanget.

Självklart kan man argumentera att Euphoria kanske är bättre, men jag kan inte komma ifrån att varje gång jag lyssnar på Save me så händer det nåt inom mig.

 

Sådär, det var mina favoritlåtar från de senaste tio åren. Håller ni med, eller är ni helt förfärade? Nästa inlägg blir en sammanfattning av listan.

 

Tidigare placeringar på listan:

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

Plats 16-20

Plats 11-15

Plats 6-10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *