Specialpresentation: Charlotte Perrelli

I morgon tänkte jag börja med att presentera denna veckas artister, lite kort om alla i ett inlägg.

Men under mina tidigare år som jag har haft bloggen har jag valt ut några artister som förtjänar en liten extra presentation, antingen på grund av att de har varit med väldigt många gånger, eller att de har haft stora framgångar. Hit hör exempelvis Sanna Nielsen, Alcazar (både som grupp och de enskilda medlemmarna, Marie Bergman och Magnus Carlsson.

Och när vi nu har med en person som har vunnit mellon två gånger (plus en vinst i Eurovision) samt lett programmet flera gånger, så känns det bra att göra det även för: Charlotte Perelli. Och eftersom jag ska intervjua henne senare i eftermiddag så känns det extra passande.

 

STOCKHOLM 990227 Charlotte Nilsson vann den svenska uttagningen till Eurovisionschlager festivalen, som avgörs i Jerusalem i slutet av maj, med låten "Tusen och en natt". Musik och text har gjorts av Lars Diedricson och Gert Lengstrand. Charlotte Nilsson fick flest röster både av juryn och telefonomröstningen. Foto Gunnar Seijbold code 1024 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

1999. Tusen och en natt.

Vann både Melodifestivalen och Eurovision song contest 1999 (under namnet Take me to your heaven)

Charlotte, som då hette Nilsson, gick från dansbandet Wizex till att bli soloartist, och det gick så bra, så bra. Hon gick inte bara och vann den svenska finalen, utan tog även hem hela Europafinalen, och tog Sveriges andra seger under 90-talet.

Även om hon hade lämnat Wisex bakom sig så hade hon inte lämnat dansbands-soundet. För detta är en dansbandslåt. En av de sista som har vunnit mellon, och den känns i dag väldigt utdaterad. Inget sånt som hade funkat i dag, men det spelar ju ingen roll. Det funkade 1999, och Charlotte skrev in sig i den svenska musikhistorien.

 

BELGRAD 2008-05-24  Sveriges Charlotte Perrelli framför bidraget 'Hero' på scen under lördagens final i Eurovision Song Contest i Belgrad i Serbien.  Foto Sara Johannessen / SCANPIX / Kod 20520

2008. Hero.

Vann Melodifestivalen 2008, slutade på plats 18 i Eurovision.

Hon lyckades med konststycket som få har gjort eller kommer att göra: hon vann de två första gångerna som hon deltog. Inte ens Carola klarade det.

Dansbandssoundet var borta, och i stället fick vi se ett mer typiskt mello-sound, med Fredrik Kempes tydliga identitet.

Hero har aldrig varit någon favoritlåt för min del. Men jag kan nog trots allt hålla med om att det ändå är en rätt så okej låt. Funkar fint på dansgolvet åtminstone.

 

MALMÖ 2012-02-25  Charlotte Perrelli framför bidraget The Girl under Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö arena på lördagen.  Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

2012. The Girl.

Slutade på plats 5 i sin deltävling.

Skulle Charlotte bli den andra någonsin att ta hem tre segrar i Melodifestivalen? Svaret blev ett rätt så tydligt NEJ.

Denna låt påminner mer om Hero än Tusen och en natt. För mycket kanske. Det var inget nytt.  Man hade sett det här förut, och 2012 var man ute efter helt nya saker, vilket den slutliga vinnarlåten Euphoria bevisade.

 

STOCKHOLM 20161130 Charlotte Perrelli är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

2017. Mitt liv.

Tävlar i första deltävlingen, med startnummer 5.

Hon är nu tillbaka, med en låt på svenska. Detta är något helt annorlunda mot det hon har gjort tidigare, och det borde ju båda gott. Men det gör det inte.  hon säger nämligen att hon mer vill berätta om sig själv, än att gå in i tävlingen för att vinna. Och det gillar inte jag. Det är att sno andras tid att gå in bara för att vara med och sprida ny musik, som man inte tror är tävlingsmässig.

Jag hoppas att jag har fel, men jag tror inte det. Det kan bli så att hon inte ens tar sig förbi första röstningsomgången.

 

Programledare.

2003, 2004, 2016.

SVT får säga vad de vill. Charlotte var programledare förra året.

2003 hade varje deltävling olika programledare (tillsammans med Mark Levengood som var med i samtliga). Ihop med Charlotte var Lena Philipsson, och de gjorde bland annat en sensuell version av Flickorna i Småland. Heja Hovmantorp och Vetlanda!

2004 höll hon i tävlingen ihop med Peter Settman och Ola Lindholm.

2016 skulle upplägget vara liknande 2003, med en ständig programledare (Gina Dirawi) med olika sidekicks varje vecka. Här skulle Charlotte vara med, men när det framkommit att hon varit med i en reklamfilm för Comviq så fick SVT stora skälvan och hon fick inte längre vara det. Men det var hon. Hon kom in som ”gäst” och var ändå med i flera av de förrepeterade numren. Jag har flera gånger skrivit om SVT:s dubbelmoral när det gäller sponsring och reklam, att det är okej så länge SVT gynnas eller de får bestämma, och här var ett tydligt exempel.

Visst, Gina höll i trådarna, men Charlotte var med så mycket att hon trots allt kan betraktas som programledare.

 

Sådär, det var lite om det. I eftermiddag/kväll återkommer jag efter intervjun, och i morgon tar jag och presenterar de återstående artisterna i årets första deltävling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *