Dessa tävlar på lördag

STOCKHOLM 20161130 Artisterna som kommer att tävla i deltävling 1 i Göteborg i Melodifestivalen, presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Bilder: Jessica Gow/TT

Det drar ihop sig inför årets tävling. Som vanligt tänkte jag gå igenom artisterna, och det kan behövas. Det är nämligen väldigt många debutanter med i år, men också många veteraner. Redan nu första veckan har vi ju till exempel en Eurovision-vinnare, och fler kommer det under våren.

 

1. Boris René

STOCKHOLM 20161130 Boris René är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

 

Boris var tidigare fotbollsspelare i superettanlaget Degerfors. Men nu får idrotten stå tillbaka och han har valt att satsa på musiken. Förra året var han debutant i Melodifestivalen med den smittande ”Put your love on me”, och han gick till andra chansen i Halmstad, där jag träffade och intervjuade honom. Jag kan säga att han är nog en av de trevligaste och ödmjukaste personerna jag har träffat. Det gjorde det ännu roligare att sen se honom gå vidare till final.

IMG_6410

I år är han tillbaka med en upptempolåt, och kan den bli lika smittande och dansant som fjolårets så kan det nog gå bra för Boris. Men nu kommer det även vissa förväntningar på honom, och det gäller att leva upp till dessa.

 

2. Adrijana

STOCKHOLM 20161130 Adrijana är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

En av årets debutanter som är okänd för de flesta. Här är det hiohop som gäller, av modern svensk stil. Här är en av hennes låtar. Den sköna kaxigheten kan man höra i låten ”On top”, på Spotify.

Jag hoppas på något liknande på lördag, fast bättre. Det behövs mer (bra) hiphop i mellon. Åtminstone något som sticker ut.

Adrijana kommer från Rottne utanför Växjö, där även The Ark kommer ifrån. Så lite har hon allt att leva upp till.

 

3. Dinah Nah

STOCKHOLM 20161130 Dinah Nah är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Dinananininana, ninanananina – boing! Dagens boktips!

Förlåt, jag var bara tvungen.

Dinah Nah var med för två år sedan, och hade en bra partylåt som tog sig till final via andra chansen, men där slutade sist. Jag kom att gilla den ju längre tävlingen gick. Och kanske behöver man det för denna också? Men nu när hon är lite mer välkänd kanske hon kan få med sig folk redan vid första lyssningen.

Från början var Dinah Nah med i gruppen Caramell, som bland annat hade en hit med ”Om du var min”. Den minns jag väl från min ungdom, men frågan är hur många andra som gör det, och framförallt kopplar ihop det med Dinah.

När man får bedöma sina låtar sätter Dinah 0 % humor budskap, men 83 % show och 75 % tempo. Alltså troligtvis likt hur det ar i mellon 2015.

 

4. De Vet Du

STOCKHOLM 20161130 Gruppen De vet du är en av de artister som kommer att tävla Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Här är en grupp som många har sett utan att kanske veta om det. För folk som brukar hänga på Youtube känner redan till deras humornummer. Där driver de med allt och alla, som i ”Shadez inomhus” och ”Fy fan vad stek”, som även spelades mycket på radio och gick varm på Spotify sommaren 2015. Men de flesta andra har också sett dem, i en reklamfilm för Pantamera.

Nu ska de delta i Melodifestivalen, som årets enda tydliga humorinslag. Sådana behövs, och jag välkomnar detta. Det är ett bidrag som inte i första hand är med för att tävla om en vinst i Eurovision, utan som bra lördagsunderhållning. Årets Samir & Viktor, men med mer värme.

Gruppen består av Christopher Martland, Johan Gunterberg, Tor Wallin och den alltid tknäpptyste och halvnakne DJ Hunk. Åtminstone han brukar ha shadez inomhus, återstår att se hur mycket övriga lyssnar på sina egna låtar…

 

5. Charlotte Perrelli

STOCKHOLM 20161130 Charlotte Perrelli är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Dubbel vinnare av Melodifestivalen, och en gång av Eurovision. Fick en längre presentation i går.

 

6. Ace Wilder

STOCKHOLM 20161130 Ace Wilder är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

En av flera artister som var med senast och nu kommer tillbaka direkt igen.

Ace har varit nära att vinna flera gånger. Ifjol kom hon trea, men 2014 var det ännu tajtare, då hon slutade tvåa, endast två (2!) poäng bakom Sanna Nielsen.

Jag har aldrig varit nåt superfan av Ace. Hon har okej låtar,  men jag vet inte riktigt vad det är jag stör mig på. Dessutom har jag tyckt att andra förtjänat att vinna mer än vad hon har gjort, framförallt 2014 när Sanna var den som skulle ta hem det.

Men jag ska försöka att inte ha det i bakhuvudet när jag lyssnar in årets bidrag. Vem vet, det kanske är hennes år i år? OCh då får vi förhoppningsvis en riktigt dansant partyrökare att presentera i Kiev senare i vår.

 

7. Nano

STOCKHOLM 20161130 Nano är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Sist ut på lördag är ännu en debutant. Och precis som Adrijana så är det lite hiphop här med, även om det är mer r’n’b och soul. Tidigare låtar från Nano, exempelvis Perfect Melody och Lion, är riktigt sköna och känns helt rätt i tiden. Jag hoppas på nåt riktigt coolt på lördag, och tror att Nano kan få ett stort genombrott i år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *