Frankrike är återigen bland de bästa

Jag fortsätter de finalklara länderna med att ta dem i bokstavsordning (på engelska) eftersom det är så de oftast listas än så länge. Därför börjar vi med F, som i…

 

Finalen

Alma – Requiem (Frankrike)

 

…Frankrike! Förutom värdlandet är alltid fem länder direktkvalificerade, och om det kan man tycka olika. Men så länge de betalar en stor summa så att tävlingen kan hålla den bra kvalitén den har, så fine.

Men att vara direktkvalificerad kan innebära sämre låtar, eftersom man vet att den ändå är med med. De största syndarna när det gäller detta brukar vara Storbritannien, men ibland har även Frankrike hört till dessa. Men så är det inte nu.

Förra året hade Frankrike ett av tävlingens bästa bidrag, och så är det i år också. Jag fullkomligt älskar den här låten, som är väldigt svår att placera genremässigt. Jag gillar verkligen det mystiska soundet och liksom förra året funkar det fint att blanda franska och engelska. Låten flyter på bra och man blir lite danssugen, trots att det är en halvlugn ballad.

Jag tycker också att videon är väldigt cool, med dansarna som svänger runt hela Paris och dansar på väggar och under broar, helt utan tanke på gravitationen. Hade varit häftigt om det gick att göra ens något litet som liknar det på scen. Åtminstone på skärmar.

 

Frankrike tillhörde tidigt Eurovisions toppländer, med 11 pallplatser de första 15 åren, varav fyra vinster. 1977 var det dags för den femte vinsten, men sedan har det tagit stopp. Under 2000-talet har det gått riktigt uselt, och landets första sistaplats kom 2014. Men ifjol kom man sexa, och det verkar ha triggat igång landet att fortsätta skicka bra grejer. Och just därför hoppas jag på en bra slutplacering även för årets bidrag.

 

 

Betyg

5 dansare som inte har lärt sig hur gravitationen fungerar, av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

 

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4),
Sverige (5),  Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1), Portugal (2), Grekland (3), Polen (2), Moldavien (2), Island (1), Tjeckien (2),
Cypern (2), Armenien (2), Slovenien (1), Lettland (4)

Semifinal 2

Serbien (2), Österrike (2), Makedonien (4), Malta (2), Rumänien (4),
Nederländerna (2), Ungern (1), Danmark (4), Irland (3),
San Marino (4), Kroatien (2), Norge (2), Schweiz (2),
Vitryssland (4), Bulgarien (3), Litauen (1), Estland (5), Israel (5)

Finalen

Ukraina (3)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *