ESC i Italien 2018

Här kommer årets storfavorit.

 

Finalen

Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma (Italien)

 

Få år, om ens något, har det funnits en sådan storfavorit till att ta hem Eurovision-segern som det gör i år med Italien. Detta bekräftar även ännu mer inbitna hardcore-fans, och ser tillbaka långt i tiden. Inte Loreen, inte Alexander Rybak, inte Celine Dion, inte Abba, ingen har varit en så ”given vinnare” enligt experter och bettingbolag. Att spela på Italien som segrare ger bara 1,5 gånger pengarna.

Men varför är det en sån hajp? Förtjänar de det? Nej, jag tycker inte det. Missförstå det inte, jag tycker att detta är en riktigt bra låt. En värdig vinnare och nåt jag ser fram emot att se i finalen. Men att den skulle vara så ojämförligt fantastiskt förstår jag inte. Personligen finns det ett par andra låtar som jag gillar bättre.

Men det gör egentligen inte så mycket. Italien kommer troligtvis att vinna nästa lördag, och det är helt fine by me. Jag gillar låten, men framförallt är det en vinnarlåt som jag kan stå bakom. Jag skulle inte skämmas om denna vann. Det är en så skön låt, härlig italienska, och det hade varit roligt med en låt som uppenbarligen stora delar av Europa uppskattar.

Låten har en sarkastisk och kritisk text, och handlar om västerlänningars influenser utifrån, där det blandas med både saker från Orienten. Att man tar in österländsk kultur och förvanskar den.

Även amerikaniseringen kritiseras. Titeln är, trots att den är på italienska, amerikaniserad. Detta i och med apostrofen innan S:et, vilket är grammatiskt fel på italienska, men något som allt fler skriver för att man gör det på engelska.

Texten handlar också om hur den nakna apan (människan) dansar, men passande nog kommer det då in en apa på scen. Detta är väldigt corny, men den kommer att vara med i Kiev. Problemet är bara att de flesta inte fattar vad den gör där, eftersom majoriteten av tittarna inte kan italienska.

Men nu är låten så bra ändå att man inte behöver kunna språket.

Italien förtjänar också en vinst eftersom de är ett av de Big 5-länder som verkar ta tävlingen på störst allvar, och har skickat riktigt bra låtar de senaste åren.

 

Italien är ett klassiskt land, som dock bara har vunnit två gånger. Men troligtvis blir det tre, innan nästa vecka är slut. Personligen anser jag att det finns bättre låtar, men jag har inget emot om Francesco vinner, så att det blir en tur till Italien en vecka i maj nästa år. Gärna för mig. Allez!

 

 

Betyg

4 apdräkter , av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4),
Sverige (5),  Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1), Portugal (2), Grekland (3), Polen (2), Moldavien (2), Island (1), Tjeckien (2),
Cypern (2), Armenien (2), Slovenien (1), Lettland (4)

Semifinal 2

Serbien (2), Österrike (2), Makedonien (4), Malta (2), Rumänien (4),
Nederländerna (2), Ungern (1), Danmark (4), Irland (3),
San Marino (4), Kroatien (2), Norge (2), Schweiz (2),
Vitryssland (4), Bulgarien (3), Litauen (1), Estland (5), Israel (5)

Finalen

Ukraina (3), Frankrike (5), Tyskland (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *