Största snackisarna i ESC

I mitt förra inlägg pratade jag om mellons grejer som är värda att peka lite extra på. Nu tar jag Europa-tävlingen, och nästa inlägg handlar om min mellovår.

 

 

Ryssland – Ukraina

Den stora snackisen hela våren var huruvida Ryssland skulle ställa upp eller inte, och ifall de hade fått ställa upp överhuvudtaget. Nu fick de inte det, och det var jättesynd om Ryssland och den stackars rullstolsbundna sångerskan.

Eller?

Enligt flera bedömare så var detta precis det som Ryssland ville. De hade aldrig för avsikt att vara med, eftersom tävlingen hölls i Ukraina. Men de ville inte bara rätt och slätt tacka nej, utan de ville göra sig själv till offer och göra Ukraina till skurkar. Därför spelade de det här spelet. De valde en sångerska som de visste inte skulle få komma in i landet. För säkerhets skull en rullstolsbunden.

Men enligt uppgift så hade den ryska delegationen varken bokat hotell i Kiev eller deltagit i de gemensamma mötena med de andra länderna. Nån slags bevis på att de inte hade planerat att vara med från första början.

Jag hoppas att vi slipper all sån här skit till nästa år. Och att både Ryssland och Ukraina deltar med bra låtar som får tala för sig själva, utan allt för mycket politisk innebörd.

 

Vattendelande vinnare

Vinnaren i år blev en sällan skådad favorit hos många. Höga poäng både från juryn och tittarna. Men ändå delar han in många i två läger. Inte för budskapet, utan för att folk helt enkelt inte gillar låten. Jag har sett mycket bland mina Eurovisionvänner på Facebook att han verkligen delar folk i vad de tycker om honom. Hans uttalande efter segern, där han pratat skit om andra artister som håller på med ”snabbmatsmusik” ökade inte på hans popularitet.

 

Äntligen Portugal!

Men oavsett vad så har Portugal tagit sin första seger någonsin. Ofta kallat ”Eurovisions sorgebarn”, som aldrig hade slutat topp 5,  nu har Portugal sällat sig till övriga länder som för alltid har åtminstone en seger att se tillbaka till.

Jag ser verkligen fram emot att åka till Portugal nästa år, oavsett om det är med jobbet eller på fritiden.

 

Udda nummer funkade

Två av de stora överraskningarna som lyckades bra var Moldavien (slutade 3:a) och Rumänien (7:a). Ena låten med Epic Sax Guy, och andra med joddelrap. Publikfriande ”tramsbidrag” som gick hem över hela Europa. Extra roligt när vinnaren är en finstämd ballad på ett inhemskt språk, att samtidigt såna här låtar kan placera sig så bra.

 

Bra för Sverige igen

Sedan katastrofåret 2010 har Sverige nästan uteslutande fått en bra placering (sånär som på 2013). Men faceit sedan 2011 är 3-1-14-3-1-5-5. Oerhört bra, och Robin ska vara riktigt stolt. Han gjorde ett fantastiskt nummer i finalen.

 

Israel hoppade av. Fast ändå inte.

Under poängutdelningen meddelade Israel att de inte ska vara med i Eurovision mer. Ett väldigt chockerande besked. Så chockerande är det dock inte, utan det är så att tv-bolaget som alltid har sänt det lägger ner. Troligtvis kommer det dock komma en annan kanal som tar över, så vi kommer nog få se ett israeliskt bidrag även nästa år.

 

Streakaren

När Jamala sjöng en sång dök det upp en man i australisk flagga och visade rumpan. Sedan togs han fast och inte mycket mer hände.

 

Programledarna

Det är nästan elakt att behöva ta över stafettpinnen från Måns och Petra, och framförallt att inte ha manus av Edward af Sillén. Att deras engelska var bedrövlig är inte så mycket att göra något åt. Men många skämt funkade inte. Dock en okej insats, men vi har sett bättre, inte bara ifjol.

 

Konstiga sketcher

Att Verka Serduschka skulle vara med var givet, och efterlängtat. Men hennes sketcher funkade inte alls. Man fattade ingenting, och så helt plötsligt var Karlsson på Taket med. Ytterst märkligt. Likadant med flera andra mellanakter.

2 kommentarer om “Största snackisarna i ESC

    1. Jag vet, det är jättedåligt av mig. Verkar ha svårt att få tummen ur, och jag får be om ursäkt. Jag får ta tag i det där och återkomma inom kort 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *