Reaktioner på låtarnas placeringar och annat

Long time, no see. Sorry att jag har dragit ut på det lite.

En liten tids distans till det hela nu, och jag tänkte ta och kolla lite på hur det gick för de olika länderna i finalen.

Jag återkommer till semifinalerna i ett annat inlägg, då det också är rätt intressant att se hur det gick för länderna där när siffrorna har släppts.

Här nedan har jag listat låtarna efter deras placering. Deras korrekta placering, efter schabblet med rösterna och felaktiga poängen.

 

 1. Nederländerna – Duncan Laurence ”Arcade”
  Hela våren har han varit favorittippad, och så blev det så att han vann också. Ingen favoritlåt hos mig, men den är helt okej. Jag kan uppskatta att den är en ”vanlig” låt. Inga gimmickar, inga politiska ståndpunkter eller konstiga saker, det var bara en låt som folk gillade. Mycket bra.
 2. Italien – Mahmood ”Soldi”
  En väldigt bra låt, men jag tycker inte att den funkade så bra på scen. Numret var inte så snyggt, och han gick inte genom rutan. På förhand hade jag kunnat tänka mig att den skulle bli tvåa, men nu blev jag förvånad. Roligt för Italien dock, att de fortsätter en trend med ideligen bra resultat.
 3. Ryssland – Sergey Lazarev ”Scream”
  Detta var förvånande. Likt Italien så var låten bra från början, men fick ett konstigt scennummer. Jag fick ingen särskild känsla alls när jag såg det, så lite förvånande att Sergey lyckades fixa Rysslands fjärde pallplats sedan 2012.
 4. Schweiz – Luca Hänni ”She Got Me”
  Min favoritlåt, så jag blev väldigt glad att den kom så högt upp. Det kändes dock rätt länge som att den var bortglömd, att den inte samlade sp mycket poäng. Men det räckte ändå till en fjärdeplats. Bara andra gången sedan millennieskiftet som landet kommer topp 10, och den bästa placeringen sedan Celine Dions vinst 1988. Riktigt bra!
 5. Sverige – John Lundvik ”Too Late for Love”
  Oj, så nära. Men ändå så långt ifrån. Jag tycker så synd om John. Han gjorde två fantastiska framträdanden, och man trodde att han kunde vinna. Men sedan när han fick så låga tittarpoäng, då var det kört. Man trodde att det då stod mellan om han skulle bli etta eller tvåa, men han blev bara sexa (i sändningen). En missräkning. Dock är det ett resultat som de flesta länder i Europa skulle kunna döda för att få, men vi är så bortskämda med bra placeringar att det känns dåligt. Men det är ändå bra, starkt jobbat John! Att det sedan ändrades till att bli femma är riktigt bra, och något vi ska vara stolta över.
 6. Norge – KEiiNO ”Spirit in the Sky”
  Ett väldigt roligt bidrag, och så tyckte uppenbarligen övriga Europa också. Det var oklart inför om detta bara var en fan-favorit, och  kanske bara något som vi nordbor skulle uppskatta. Men detta blev det överlägset mest populära tittarbidraget, och de höga poängen gav Norge en fin sjätteplats. Dåliga jurypoäng hindrade dem från att komma ännu högre.
 7. Nordmakedonien – Tamara Todevska ”Proud”
  Oj vad överraskande att den här låten gick så bra. Men icke desto mindre roligt och välförtjänt. Med de nya rösterna så blev faktiskt denna låt etta hos jurygrupperna. Kul för landet som aldrig riktigt lyckats i den här tävlingen, och aldrig varit i topp 10. Det bådar gott inför framtiden.
 8. Azerbajdzjan – Chingiz ”Truth”
  Den här låten förstod jag mig aldrig riktigt på. En helt okej låt, men en konstig show och aldrig ritkigt spännande. Men kul för landet som förr alltid var med i toppen, men halkat efter på sistone. Detta är faktiskt första topp 10-placeringen sedan 2012.
 9. Australien – Kate Miller-Heidke ”Zero Gravity”
  Årets snyggaste bidrag, utan tvekan. Wow vad coolt det var! Man hann aldrig riktigt fundera över att låten var lite märklig, man bara satt och gapade. Låten i sig växte mycket tack vara framförandet, så det var en välförtjänt topp 10-placering för Australien.
 10. Island – Hatari ”Hatrið mun sigra”
  I kamp med Australien det på förhand mest udda bidraget, men detta vann nog den kategorin. Så konstigt, så udda, så bra. Jag gillar detta, att de verkligen gick all in. Kanske en sämre placering än vad många hade trott, men de ska nog trots allt vara nöjda med ett sådant här resultat för en så märklig och kontroversiell låt.
 11. Tjeckien – Lake Malawi ”Friend of a Friend”
  För andra året i rad går det bra för Tjeckien. Det tycker jag är jätteroligt. De ska vara med i Euovision, och de ska fortsätta skicka moderna poplåtar. Just den är här ingen personlig favorit (framförallt inte i jämförelse med fjolårets), men kul att det fortsätter gå bra för dem.
 12. Danmark – Leonora ”Love Is Forever”
  Årets gulligast låt, så långt från Islands bidrag man kan komma. Ett helt okej framförande, men det sakandes något för att låten skulle ha att göra med toppen. Men ett helt okej resultat ändå, och bättre än vad många hade trott. Framförallt eftersom det var nära att låten inte ens tog sig till final.
 13. Cypern – Tamta ”Replay”
  En av låtarna som klättrade tack vare de nya resultaten. För andra året i rad gör Cypern en supercool show, med en bra artist. Konstig outfit, men en bra låt.
 14. Malta – Michela ”Chameleon”
  Jag gillade låten på förhand, men det funkade inte lika bra på scen. En udda fågel (eller ödla) som ändå hamnade någonstans där den förtjänade, runt mitten.
 15. Slovenien – Zala Kralj & Gašper Šantl ”Sebi”
  Denna låt tappade på de nya resultaten, och det tackar jag för. Den låt i år som i mitt tycke fick den allra mest oförtjänta höga placeringen. Den skulle inte ens varit i final, och väl där skulle den hamnat längre ner. Jag förstår inte vad folk ser i detta.
 16. Frankrike – Bilal Hassani ”Roi”
  Om Slovenien fick ett oförtjänt resultat så fick även Frankrike det, men i detta fall så förtjänade de något bättre. Jag tror att känslan i låten försvann lite. I videon var det väldigt tydligt vad han ville få fram, men det var inte lika självklart i Tel Aviv.
 17. Albanien – Jonida Maliqi ”Ktheju tokës”
  Varken bra eller dålig, men om man ska välja något så var det inte bra.
 18. Serbien – Nevena Božović ”Kruna” (Круна)
  Lite som med Albanien. Varken bra eller dåligt, men i så fall en övervikt på dåligt.
 19. San Marino – Serhat ”Say Na Na Na”
  Min andrahandsfavorit till låtar att lyssna på inför tävlingen, men oj vad kasst det var på scen. Karln kan ju inte sjunga för fem öre. Men det var skoj att det gick till final, att glädjen kunde lysa igenom så. En partylåt man blir glad av, och vill dansa till och bara sjunga Na Na Na till. Men jag förstår att den skulle hamna långt ner, men en 19:e plats är ändå över förväntan. Kul att landet fick sin bästa placering någonsin.
 20. Estland – Victor Crone ”Storm”
  Hade kanske trott att den skulle hamna lite högre, men nu gjorde den inte det, och det är ingen förlust. En dussinpoplåt, även om den är helt okej.
 21. Grekland – Katerine Duska ”Better Love”
  Folk kanske är förvånade över den här placeringen, men jag är inte det. En rätt så menlös låt med ett konstigt nummer. Inget för toppen av tabellen.
 22. Spanien – Miki ”La Venda”
  Okej, den här låten hade förtjänat ett mycket bättre öde. Jag vet inte vad det är med Eurovision-publiken, men de ger ofta Spanien orättvist dåliga betyg. Detta var glädje och dans, och borde fått mer poäng. De tråkiga jurygrupperna gav den bara en ynka poäng.
 23. Israel – Kobi Marimi ”Home”
  Den enda anledningen till att den här fick ett så bra resultat var att det fanns sämre låtar (Vitryssland inte medräknat). Det var alldeles för pretantiöst och överdådigt, och tårarna hjälpte honom inte.
 24. Tyskland – S!sters ”Sister”
  Jag förstår idén, men det blir ändå märkligt att sjunga om systrar, och kalla sig för systrar, när man inte är systrar. Kanske inte en av de sämsta låtarna i finalen, men absolut inte nån av de bästa.
 25. Vitryssland – ZENA ”Like It”
  Den här låten förtjänade att hamna högre upp. Men folk kanske hade tröttnat på den redan efter semifinalen. Och så kan det vara, att detta är en sån låt att när man har hört den en gång så är den bra, sedan är den bara tjatig.
 26. Storbritannien – Michael Rice ”Bigger than Us”
  En fullt rättvis sistaplats. Jag förstod mig aldrig på den här. Den är bara överdådig och svulstig på fel sätt. Lundvik gjorde helt rätt som inte tog den här låten till sig själv.

 

Sådär, det var mina tankar om de olika låtarna. Jag ska försöka återkomma med ett inlägg om semifinalerna och lite annan statistik innan jag ska sammanfatta våren och stänga fabriken för den här säsongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *