Från utspelning till uppvisning

160203 Halmstads Andreas Bengtsson och Alexander Berntsson deppar efter en trŠningsmatch i fotboll mellan Hammarby och Halmstad den 3 februari 2016 i Salou. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91310
HBK:s Andreas Bengtsson, Alexander Berntsson och Isak Pettersson har lätt att hålla sig för skratt efter smällen mot Hammarby i Salou. Bild: Petter Arvidson / BILDBYRÅN 

Varför ska det vara enkelt?
I måndags, i samband med HBK:s kvällsträning, testade jag nätverket på matcharenan.
Det fungerade perfekt.
Men i dag när det var dags för liverapporteringen till matchen mot Hammarby – då existerade plötsligt inte samma nätverk nere vid planen.
Jag sprang runt hela planen och provade mig fram och en fick en dusch på köpet av sprinklersystemet som plötsligt gick igång.
Till slut klättrade jag upp till omklädningsrummen högt ovanför planen och där fungerade det – inte.
Jo, i bland. Och i bland inte.
Tills jag drog mig närmare pressrummet. Då äntligen blev det säker uppkoppling.
Så nu vet jag till matchen mot Gefle på lördag.
Då lär HBK testa 3–5–2 igen, trots käftsmällen mot Bajen.
– Ha tålamod och ge det mer tid. För det är en intressant formation, men den innebär nya förflyttningar och rörelsemönster som vi ännu inte är vana vid. Och det märkte du kanske, sa lagkaptenen Fredrik Liverstam.
I en halvtimme såg det riktigt lovande ut. Men sista kvarten före paus förstörde det mesta. Först ett taffligt agerande vid Hammarbys hörna när Rennie enkelt fick stå och trycka in kvitteringen.
Och sedan Måns Söderqvist två gånger om när han plötsligt fick en ocean av yta centralt.
Men.
Den ytan hade kanske inte funnits om Adnan Kojic hade hunnit byta efter att fult och onödigt ha knuffats in i ett stålräcke av Mats Solheim.
Nu spelade HBK alltså i det läget med en man mindre och under dessa minuter, innan Alexander Henningsson hann in, gjorde Bajen alltså två mål och kopplade greppet.
Det släppte man sedan aldrig, även om HBK kommande halvtimme efter paus återigen hittade rätt positioner.
Men sista kvarten efter alla byten och fem juniorer samtidigt inne på planen tog Bajen över igen och 4–1 kunde i ärlighetens namn ha varit ännu mer.
– Jag tycker ändå att de båda halvtimmarna visade att det finns något att bygga vidare på, sa tränaren Janne Jönsson.
Mot Gefle lär Mohammed Ali Khan återkomma och troligtvis även Fredrik Olsson. Då får vi en ny fingervisning om detta är den rätta taktiken.
Jag tycker den är spännande, men som sagt – den tar tid att nöta in och då spelsystem blottlägger svagheterna så tydligt som just 3–5–2.
Många av spelarna hade efteråt ovanligt bråttom hem till förläggningen efteråt eftersom de flesta sedan skulle till Barcelona och se matchen i Spanska cupen mot Valencia.
Stojan Lukic valde dock att stanna hemma, trots att Valencia är hans favoritlag i Spanien.
Och tur var kanske det.
Barca på bästa spelhumör lekte fotboll och förnedrade Valencia med – 7–0! Det var siffror dessutom klart i underkant…!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *